ZSO sa "elementima prave vlade"; potpisivanjem paketa sporazuma u Briselu Srbija otvara prva poglavlja, Kosovo dobija SSP i viznu liberalizaciju?

Zajednica srpskih opština biće izvršnog karaktera, odnosno imaće "elemente" koji će je učiniti da izgleda kao "prava Vlada", uz državne službenike – zaposlene iz srpske administracije uglavnom sa Severa, koji će obavljati usluge državne uprave. Plan da ZSO ima izvršna ovlašćenja ima i podršku međunarodne zajednice, a potpisivanje četiri sporazuma (osnivanje ZSO-a, sporazum o struji, telefonskom kodu i uklanjanju Parka mira) između Srbije i Kosova, definisaće budućnost Srbije u evropskim integracijama, dok Kosovo može da dobije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali i viznu liberalizaciju, izvestila je sinoć RTV "Dukađini", a preneo portal "Gazeta Blic".

Marić: Ni o čemu drugom dok se ne razgovara o ZSO

Prvu najavu o potpisivanju "paketa sporazuma" između Beograda i Prištine nedavno je dao list Zeri, navodeći da će pitanje rešavanja Parka mira biti "deo paketa sporazuma o četiri tačke". Međutim, u izjavi za KoSSev je ministar za administraciju lokalne samouprave u kosovskoj vladi i član srpske delegacije na razgovorima u Briselu, Ljubomir Marić, istakao da most na Ibru nije tačka Briselskog sporazuma i da nije deo nikakvog paketa dogovora, posredno potvrđujući ipak da se o njemu neće razgovarati bez formiranja ZSO.

"Ni o čemu drugom ne treba da se razgovara dok se ne formira ZSO,"​ rekao je tada Marić za KoSSev. 

"Na kraju ovog meseca, šef vlade (Isa Mustafa) će morati da donese tešku odluku. On i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, potpisaće paket sporazuma koji će biti ocenjeni kao zatvaranje svih obaveza koje proističu iz prvog političkog sporazuma u ​​Briselu. Sporazum navodno daje Udruženju srpskih opština izvršni karakter. Takav plan je dobio podršku međunarodnih centara odlučivanja…" prenosi RTV "Dukađini", navodi Gazeta Blic.

"U obliku u kojem je predstavljeno na poslednjem sastanku u Briselu, Udruženje srpskih opština imaće elemente koji će učiniti da izgleda kao prava vlada. Imaće administraciju sa hiljadama ljudi koji će biti srpske nacionalnosti i koji će obavljati posao državnih službenika u zajednici. Reč je o aktuelnim zaposlenima u srpskoj administraciji koja je aktivna na Kosovu – uglavnom na teritoriji sa većinskim srpskim stanovništvu na Severu. Ovi državni službenici će obavljati sve usluge koje pruža državna uprava," dodaje ovaj portal.

RTV "Dukađini" navodi da će dva premijera četiri sporazuma potpisati pre 29. avgusta ove godine, to jest, pre sednice Saveta bezbednosti UN-a o Kosovu, ali i da su neki od izvora naveli da će paket sporazuma "definisati budućnost Srbije u odnosu na (evropske) integracije" i podseća da će se "ministri inostranih poslova EU sastati na redovnoj sednici u septembru i preporučiti da li u januaru treba da budu otvorena poglavlja za  pregovore o pristupanju Srbije (Evropskoj uniji)".

"Mustafa i njegova vlada očekuje od celog ovog procesa da Kosovo dobije SSP i viznu liberalizaciju," ističe "Dukađini".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.