ZSO ili AKO – i dalje aktuelna dilema oko nadležnosti

Izvor: RTK 2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Zajednica srpskih opština ili Asocijacija kosovskih opština – dva su naziva koja i dalje izazivaju sporenja oko nadležnosti između Beograda i Prištine.
 
Neki budući zakon o ZSO, a naročito ako bude reč o aktu od posebnog interesa za manjinske zajednice, niko neće moći da menja bez saglasnosti dve trećine srpskih poslanika. Ipak, predlozi statuta i zakonskih izmena još uvek ne stižu od Beograda, Brisela ili predstavnika Srba sa Kosova, dok se Priština takvim idejama protivi.
 
U Evropskom centru za pitanja manjina podsećaju da je Briselskim sporazumom iz aprila 2013. godine, članovima 3. i 4, predviđeno da Zajednica srpskih opština bude u skladu sa kosovskim zakonima, a da njena organizaciona struktura bude nalik onoj koju ima Asocijacija kosovskih opština, tačnije da ima Skupštinu, Savet i ostala tela. Pitanje koje mnogo više interesuje i srpsku i albansku stranu, i oko koje nastaju sporenja, jesu nadležnosti Zajednice. Asocijacija kosovskih opština sa sedištem u Prištini, neprofitna je organizacija, koja ima ulogu da zastupa i štiti interese lokalnih samouprava kod centralnih vlasti i koordinira aktivnosti opština, dok buduća ZSO može imati i druge nadležnosti i aktivnosti u okviru postojećeg kosovskog zakonodavstva, kaže Adrian Zećiri, izvršni direktor Evropskog centra za pitanja manjina.
 
„Moguće je partnerstvo između različitih opština. Mislim da je to veoma važno i nije bilo analizirano do sada. Još jedna uloga, iako se ne pominje u Briselskom sporazumu, je ta da Zajednica može da ima ulogu koordinisanja direktnih finansija Republike Srbije kosovskim opštinama,“ smatra Zećiri.
 
Čak i da su Beograd i predstavnici Srba sa Kosova zadovoljni mogućim nadležnostima po kosovskim zakonima o lokalnoj samoupravi i međuopštinskoj saradnju, svakako će institirati da, za razliku od Asocijacije kosovskih opština, Zajednica srpskih opština bude zakonska, ako ne i ustavna kategorija. Prva tačka Briselskog sporazuma predviđa prilagođavanje pravnog okvira i Srbije i Kosova ZSO, kaže Vladeta Kostić gradonačelnik Gračanice.
 
„Potrebno je da se u obe skupštine, i u Skupštini Srbije i u Skupštini Kosova, donesu određeni zakoni o ZSO. Samo tako ćemo mi, Srbi sa Kosova, imati institucionalnu zaštitu. Tada nas apsolutno neće biti briga da u nekom narednom periodu da dođu neki ljudi na rukovodeća mesta u vladi kojima Srbi sa Kosova neće biti bitni. Tada nas čuvaju zakonski okviri i mi bismo tada svoja prava mogli da tražimo i pred međunarodnim sudovima,“ ističe Kostić.
 
Finansiranje zdravstva i prosvete iz budžeta Srbije jedna je od najvažnijih stavki za Srbe sa Kosova, smatra Kostić.
 
„U okviru tih zakonskih okvira treba da se predvidi i kako, na koji način i u kom iznosu bi trebalo da ide finansiranje u prosveti i zdravstvu, jer su to dve osnovne oblasti bez kojih ovde Srbi ne bi ni opstali, niti će opstati ako se dirne u te dve oblasti. To treba da bude nastavljeno da se finansira iz budžeta Republike Srbije i da to bude u okviru ZSO i naravno da to finansiranje bude transparentno,“ kazao je gradonačelnik Gračanice.
 
U Evropskom centru za pitanja manjina kažu da u skladu sa postojećim kosovskim zakonima ne bi bilo moguće prenošenje nadležnosti sa opština na Zajednicu. Zećiri dodaje da postoji bojazan da će Zajednica biti u suprotnosti sa principima multietničnosti i ugroziti položaj drugih zajednica u većinsko srpskim opštinama. Kostić napominje da to neće biti slučaj i da Srbi teže formiranju Zajednice kao institucije, a ne kao posebnog entiteta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.