Zoran Todić novi predsednik Privremenog organa Leposavića; Vlada razrešila Jablanovića

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Dragan Jablanović razrešen je dužnosti na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, saznaje KoSSev u Vladi. Jablanović je razrešen na osnovu ličnog zahteva koji je krajem septembra uputio Vladi Srbije. Na njegovo mesto imenovan je Zoran Todić. Jablanović u svom zahtevu, u koji je KoSSev imao uvid, između ostalog navodi da je imenovanjem Marka Đurića na mesto direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju nastupio period "potpunog zapostavljanja opštine Leposavić", koje je "poslednjih nedelja septembra kulminiralo u politički obračun prema njemu i njegovim najbližim saradnicima", te i da on ne može da "dopusti zapostavljanje opštine" koje se, kako kaže, "vrši u cilju njegovog diskreditovanja".

"Imenovanjem Marka Đurića na mesto direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju nastupa period potpunog zapostavljanja naše opštine od strane Kancelarije za KiM, da bi to zapostavljanje u poslednjim nedeljama septembra 2015. godine kulminiralo u otvoreni politički obračun od strane direktora Kancelarije za KiM prema meni i mojim najbližim saradnicima," navodi se u zahtevu Jablanovića i dodaje:

"Ja kao čovek od autoriteta i imena u opštini Leposavić koju sam vodio i u periodu od 1996. do 01.05.2001. godine, ne mogu da gledam i da dopustim zapostavljanje naše opštine koje se vrši od strane Kancelarije za KiM, a sve u cilju mog diskreditovanja i rehabilitacije onih ljudi koji su aktivno sprovodili politiku bojkota 2013. godine koja je bila suprotna politici Vlade Srbije."

Dragan Jablanović: Neka Đurić radi šta misli da treba; Albanci šta traže to i dobiju, nema ZSO bez ukidanja privremenih organa; Srpska će brzo da padne

U izjavi za KoSSev gradonačelnik Leposavića i doskorašnji predsednik Privremenog organa ove opštine tvrdi da mu nije poznato da je razrešen dužnosti, a da je ovu vest čuo od nas i od još jednog novinara koji ga je pozvao. Jablanović nije želeo da komentariše ovu odluku dalje od onog što je naveo u prethodnom zahtevu za razrešenje, ali je ipak dodao:

"Ja sam sam tražio, nije problem. Neka Marko Đurić radi kako on misli da treba. Do sad je i ova opština bila jedna, a sad će i ona da se pocepa. Ali ova Srpska neće da traje dugo, ovo će brzo da padne. Ako hoće Zajednicu, ovo će morati da ugase."

Na pitanje na šta misli, Jablanović je odgovorio da se radi o srpskim opštinskim privremenim organima i dodao:

"Pa moraju privremeni organi da prestanu sa radom, ako hoće da se formira Zajednica. To su Albanci tražili, a šta oni traže to se odobri."

 

Jablanović u svom zahtevu dalje napominje da Direktor Kancelarije od svog imenovanja do danas nikad nije u svojstvu direktora posetio opštinu Leposavić i ističe:

"U 2015. godini do današnjeg dana nismo dobili od Kancelarije za KiM nijedan dinar za investicije iako smo usvojili budžet za 2014. i 2015. uz dogovor sa Kancelarijom za KiM sa višemilionskim potraživanjima za određene kapitalne investicije."

Jablanović zaključuje da će nastaviti da vodi opštinu Leposavić jer, kako navodi, "pored mesta Predsednika Privremenog organa na koje nudi ostavku", ima jednu "odgovorniju funkciju koju je dobio od građana Leposavića na izborima 2013. godine".

Novoimenovani predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić je, inače, i sadašnji predsedavajući kosovske Skupštine opštine Leposavić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.