Zlatne niti vrednih ruku

Desanka Maksimović Kamenica škola radionice
FOTO: RTK2

Pored obavezne nastave i zapaženih rezultata nastavnika i učenika u osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Kamenici postoje mnogobrojne radionice i vannastavne aktivnosti koje su veliki podsticaj razvoja individualnih sposobnosti učenika. Radionica za tkanje, šivenje i izradu narodnih nošnji prava je senzacija već godinu dana.

Naizgled, školska zgrada nalik svakoj drugoj, ali njena unutrašnjost je ono po čemu se izdvaja od ostalih. Svaki njen kutak odiše posebnom energijom, a svaki kvadrat prostora je priča za sebe.

Pored mnogobrojnih radionica u kojima, pod budnim okom nastavnika, nastaju različiti predmeti, u adaptiranom podrumu već godinu dana uspešno posluje i radonica za izradu kompleta narodne nošnje, koju učenici koriste u nastupima folklorne sekcije.

“Ova radionica nama mnogo znači, nama koje nismo zaposlene, nije rešenja da samo ostajemo kući sa decom i vaspitavamo decu, bitno je da nastavimo tradiciju, da znamo da objasnimo sutra i našoj deci kako da tkaju i pletu”, kaže Tijana Stanković, jedna od učesnica radionice.

“Mnogo toga sam radila, ali sam u ovoj radionici najpre počela da izrađujem nakit od pamuka i konca, kasnije kada je ova radionica zasijala u punom sjaju i dobila pravi smisao krenuli smo sa narodnom nošnjom za šumadiju, krivu reku, ali i izrada vunenih čarapa”, rekla je Slađana Pešić.

Pored velikih drvenih razboja, u prostoriji su izložene vezene košulje, čakšire, suknje, jeleci, pletene čarape, bošče, marame, kao i nakit od pletiva, za čiju izradu su zaslužne i učenice škole koje rado pomažu.

“Ovo je šema za bošču i na osnovu nje mi pravimo i druge šeme za vez. Meni je mnogo lepo kad sam u radionici, nego da sedim kući za laptopom i da igram igrice”, odlučno tvrdi Nevena Stamenković, učenica trećeg razreda.

“S obzirom da moja mama radi ovde ja bih volela da naučim isti taj posao koji moja mama radi”, kaže Katarina Dimić, učenica petog razreda.

Vrata ove radionice širom su otvorena za sve koje su voljne da se pridruže ovoj veseloj ekipi.

“Tkačku radionicu najviše forsiramo, u njoj postoji šest razboja i još dva su u pripremi. Takođe u pripremi je otvaranje još jedne tkačke radionice u isturenom odeljenju u Ajnovcu. Pored tkačke, tu je radionica za vez, radionica za izradu nakita, radionica za šivenje narodne nošnje i kostima za školske predstave i ostala dešavanja van škole ukoliko želimo da nekom nešto pomognemo”, kaže Jadranka Vasić, direktor osnovne škole u Kamenici.

Planovi za narednu godinu su veliki, Jadranka se nada da će sa svojim učenicama, uz pomoć Švajcarske organizacije, uspeti da realizuje neke od ideja, među kojima su avantura park, mini zoološki vrt i mini bioskop u isturenim odeljenjima u Boscu, Ajnovcu i Berivojcu, kao i mini naučni park u matičnoj školi u Kamenici.

To su neki od razloga da plaketa Zlatno sunce, koju dodeljuje Dečji kulturni centar iz Beograda, dospe u ruke Jadranke Vasić, za značajan doprinos razvoju dečje kreativnosti i stvaraju uslova za svestrani razvoj dečjih potencijala.

“Uz pomoć divnih ljudi koji me okružuju, jer da nije njih ni ideje ne bi mogla da sprovedem u delo”, zaključuje Jadranka, ističući da je njena namera od početka bila da se za Kamenicu nadaleko čuje.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.