Na planeti je od danas osam milijardi ljudi

Osam milijardi ljudi, planeta
FOTO: Shutterstock/ Arthimedes

Ujedinjene nacije (UN) objavile su publikaciju u kojoj je navedeno da će svetska populacija na današnji dan dostići osam milijardi ljudi. Da smo prešli taj broj, pokazao je ovog jutra, oko 9h, sajt Worldometer, koji prikuplja podatke zvaničnih institucija država u svetu.

Svetska populacija nastavlja da raste, ali se tempo rasta usporava, navode UN.

Najnovije prognoze svetske organizacije pokazuju da bi globalna populacija mogla da poraste na oko 8,5 milijardi 2030. godine, na 9,7 milijardi 2050. godine i na 10,4 milijarde 2100. godine.

UN navode da je 2020. godine, stopa rasta globalne populacije pala ispod jednog procenta godišnje, prvi put od 1950. godine. Predviđa se da će broj stanovnika dostići vrhunac od oko 10,4 milijarde ljudi tokom 2080-ih i da će ostati na tom nivou do 2100.

Kako se konstatuje u publikaciji, rast stanovništva je delimično uzrokovan opadanjem nivoa mortaliteta, što se ogleda u povećanom nivou živorođenih beba.

U globalu, očekivani životni vek je dostigao 72,8 godina u 2019. godini, što je povećanje od skoro devet godina u odnosu na 1990. godinu.

Predviđa se da će dalje smanjenje smrtnosti dovesti do prosečnog životnog veka od oko 77,2 godine na globalnom nivou 2050. godine.

Nakon pada mortaliteta, rast stanovništva se nastavlja sve dok plodnost ostaje na visokom nivou. Kada plodnost počinje da opada, godišnja stopa rasta počinje da opada. Kako navode UN, 2021. godine prosečna plodnost svetske populacije iznosila je 2,3 rođenja. Žena prosečno rodi dva deteta tokom života, dok su 1950. godine žene prosečno imale oko pet porođaja, navedeno je u publikaciji.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.