Dačić i Petković saglasni – Priština radi na proterivanju Srba; Zijade o rešenju za pitanje dinara, izborima na Severu i ZSO

FOTO: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Šefica UNMIK-a, Karolin Zijade, koja od juče boravi u Beogradu, sastala se danas sa direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem i ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem. Istakla je važnost „nastavka napora“ u nameri da se pronađu kompromisna rešenja u okviru dijaloga. S druge strane, Dačić i Petković su zabrinuti zbog jednostranih poteza Prištine i poručuju da oni vode ka proterivanju Srba sa Kosova.

Ovi sastanci održani su u okviru redovnih konsultacija a pre sednice Saveta bezbednosti UN koja je planirana za 22. april. Na sednici će biti predstavljen novi Izveštaj o radu UNMIK-a za poslednji šestomesečni period.

„Zijade je istakla važnost nastavka napora da se pronađu kompromisna rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU i Sporazuma o putu normalizaciji odnosa“, naveli su iz UNMIK-a nakon završenog sastanka.

To uključuje, poručila je šefica UNMIK-a, napore koji se preduzimaju:

„Za rešavanje pitanja valute u oblastima Kosova sa srpskom većinom, izglede za nove lokalne izbore u opštinama na Severu Kosova i neophodne korake ka uspostavljanju Asocijacije/Zajednice srpskih većinskih opština“.

Zijade je sa Petkovićem i Dačićem ujedno razgovarala o nizu pitanja za jačanje regionalnog mira i stabilnosti, dodaju iz UNMIK-a.

Petković i Dačić: „Sve čine da bi proterali Srbe“

Na problem u vezi sa valutama, odnosno primenom odluke kojom se dinar isključuje iz platnog promenta na Kosovu ukazao je i Petković.

On je rekao da su zbog toga Srbi na Kosovu u teškom položaju, što je, kako je kazao, dovelo narod na „ivicu humanitarne katastrofe“.

„Ukidanjem upotrebe dinara na teritoriji pokrajine i zabranom platnog prometa sa centralnom Srbijom, Srbima je onemogućena isplata njihovih prinadležnosti, socijalne pomoći, kao i finansiranje srpskih institucija na KiM, što je naš narod dovelo na ivicu humanitarne katastrofe“, kazao je Petković.

Osvrnuo se i na Zajednicu srpskih opština, navodeći da je „očigledna namera“ Prištine da se ona ne formira“.

Ukazao je i na „nemoguće“ uslove za sprovođenje referenduma za smenu četiri gradonačelnika na Severu, naglasivši da „Kurti sve čini da referendum ne uspe, odnosno da sa 3,5% glasova zadrži vlast lažnih gradonačelnika“.

Direktor Kancelarije је ujedno naglasio značaj delovanja Misije UNMIK u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, za Srbe i ostale nalbance u pokrajini.

Na kraju zaključuje da svi potezi Prištine vode ka samo jednom cilju – „proterivanju srpskog naroda sa vekovnh ognjišta na Kosovu i Metohiji i zatiranju njegovog postojanja u pokrajini“. Sa tim se slaže i Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

FOTO: UNMIK

Kaže da je sa Zijade razgovarao o „atmosferi pojačanih tenzija koje sa ciljem daljeg proterivanja srpskog stanovništva kontinuirano stvara Priština“.

I Dačić je kao problem koji otežava život Srba pomenuo pitanje dinara, dok je srpsku stranu označio kao nekog ko se zalaže za očuvanje mira i poštovanje dogovora postignutog u Briselu.

„Srbija se zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i poštovanje ranije postignutih dogovora, od kojih dogovor postignut u Briselu 2013. uz posredovanje EU, koji predviđa uspostavljanje ZSO, još čeka da bude primenjen od strane Prištine“, kazao je Dačić.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije navode da je Zijade istakla značaj održavanja konsultacija pred sednicu Saveta bezbednosti, kao i da Ujedinjene nacije u potpunosti podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.