Ziberaj tvrdi: Selaković nije podneo zahtev za posetu Kosovu

Subota 24. mart 2018, 17:30 – Ziberaj tvrdi: Selaković nije ni podneo zahtev za posetu Kosovu 

Generalni sekretar Predsednika Srbije, Nikola Selaković, nije zatražio dozvolu kosovskih institucija za posetu Kosovu, tvrdi savetnik ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj, prenosi Kljan Kosova.

"Marko Đurić je odbijen za datum 26. mart, zbog nesmotrenih izjava. U trenucima kada se održava sastanak između dva predsednika, manipulisao je srpskim medijima i napetom situacijom, navodeći da je poseta takođe odbijena za Nikolu Selakovića, koji zapravo nije podneo zahtev za posetu," kazao je Ziberaj, prenosi Kljan Kosova.

Petak 23. mart 2018, 19.30 – Đuriću i Selakoviću odbijen zahtev za posetu KiM-u

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marku Đuriću, i generalnom sekretaru Predsednika Srbije, Nikoli Selakoviću, odbijen je zahtev da posete KiM, javila je agencija Tanjug. Da je zahtev odbijen, za medije u Prištini potvrdio je šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj.​ Đurić i Selaković trebalo je da u ponedeljak učestvuju na okruglom stolu, u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM-u. Ipak, Đurić za Tanjug kaže – u ponedeljak ću biti u Mitrovici.

Zahtev za posetu Đuriću i njegovom timu odbijen je zbog nedavne situacije nastale nakon izjava koje je Đurić dao, a koje su doprinele podizanju tenzija, kao i zbog toga što je u kontinuitetu davao izjave koje su u suprotnosti sa sporazumom između dve zemlja u Briselu," rekao je za Lajmi.net šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj.

23:50 "Poseta zabranjena samo Đuriću, ostali mogu"

Ministarstvo inostranih poslova Kosova potvrdilo je da nije dalo saglasnost da direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u ponedeljak poseti Kosovo.

Kako agencija Beta saznaje u tom ministarstvu, ostalim članovima delegacije je ulazak dozvoljen.

Na osnovu sprazuma iz Brisela, dozvolu za posetu Kosovu izdaje Ministarstvo inostranih poslova Kosova, a ovo nije prvi put da Marku Đuriću nije dozvoljen dolazak.

Đurić je trebalo u ponedeljak da učestvuje na panelu u okviru unutrašnjeg dijaloga. 

Podsećamo, Tanjug je nešto ranije javio da je poseta Kosovu zabranjena Marku Đuriću, ali i generalnom sekretaru Predsedništva Nikoli Selakoviću 

Ove izjave su, smatra Ziberaj, "oštetile proces normalizacije odnosa između država" i to je, dodao je, "glavni razlog zašto je zahtev za dozvolu za ulazak odbijen".

Ipak, Đurić za agenciju Tanjug navodi da će on "u ponedeljak biti u Mitrovici".

"Albanci ne mogu da me spreče da se obratim svom narodu," ovako je Đurić reagovao na odluku Prištine.

Nikola Selaković nedavno je, početkom marta, prisustvovao skupu u Lapljem Selu koji je organizovao SNF, a koji je iz Kancelarije za KiM najavljen kao okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga. Potom je prisustvovao okruglom stolu mladih u okviru unutrašnjeg dijaloga, održanom u Kosovskoj Mitrovici. Marko Đurić, koji je ujedno predsednik Radne grupe za vođenje unutrašnjeg dijaloga – ovim događajima nije prisustvovao. Takođe, nije bio prisutan ni na okruglom stolu sa predstavnicima civilnog društva koji je u okviru unutrašnjeg dijaloga – prošle nedelje održan u Kosovskoj Mitrovici. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.