Zeri: Za 10 dana Nacrt zakona o Vojsci Kosova u Vladi

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Pošto Srpska lista ne podržava izmenu Ustava za transformaciju KBS-a u Oružane snage, Vlada Kosova razmišlja o formiranju vojske samo kroz izmenu zakona. Ministarstvo KBS-a obećava da će 30. aprila poslati Vladi Nacrt zakona o vojsci, piše Zeri.

Iako je prošlo skoro pet godina od početka rasprave o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, još uvek nije poznato šta će biti epilog ovog procesa.

To je zato što Srpska lista ne podržava izmenu Ustava za ovu transformaciju.

Ali druga opcija za formiranje vojske koja preostaje je kroz izmenu  zakona, piše dalje Zeri.

Premijer Ramuš Haradinaj je pre nekoliko dana rekao da Srpska lista prilikom ulaska u koaliciju nije obećala da će glasati za vojsku i da je jedini način formiranja vojske putem zakonskih izmena.

"Srpska lista za svoje glasove za formiranje Vlade nije dala obećanje za vojsku. To nije deo našeg dogovora. Potrebno nam je još šest do sedam meseci da popravimo odnose sa Srpskom listom i nema toliko vremena za vojsku. Jedina opcija koju vidim je zakon Kosova o formiranju vojske," rekao je on.

Međutim, članovi Komisije za nadzor Kosovskih snaga bezbednosti smatraju ovu mogućnost manje verovatnom. Kažu da vojska neće moći da se formira bez koordinacije sa međunarodnim organizacijama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.