Zemlje EU ostaju zatvorene za građane Srbije

Ambasadori zemalja članica EU odlučili su da ne vrate Srbiju na listu zemalja čijim građanima je na osnovu „bolje ili slične epidemiološke situacije“ omogućeno putovanje u EU, saznaje RTS.

Na listi epidemiološki bezbednih zemalja nema zemalja Zapadnog Balkana, a jedina promena u odnosu na period od pre dve nedelje je uklanjanje Alžira sa liste, zbog pogoršane situacije u toj zemlji.

Pitanje vraćanja Srbije i drugih balkanskih zemalja na listu se nije ni postavljalo tokom debate između zemalja članica jer je stopa infekcija u ovim zemljama trenutno značajno iznad evropskog proseka“, navode izvori RTS u Savetu EU.

Tokom avgusta nisu predviđena nova zasedanja ambasadora EU na ovu temu, a lista bi mogla da bude izmenjena samo u slučaju drastične promene epidmiološke situacije u nekoj od zemalja.

Odluka ambasadora o listi zemalja za koje nema ograničenja putovanja je preporuka koja treba da stupi od snagu od 1. avgusta, ali konačnu odluku o primeni preporuke donosi svaka zemlja pojedinačno.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.