Zemaj: Vakcine protiv koronavirusa stižu februara

FOTO: Kosova Today

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da će prvi kontigent vakcina protiv koronavirusa stići na Kosovo februara, piše Gazeta Express.

„Upravo sam dobio zvanični imejl da će prvi kontingent vakcina stići u februaru. Ovo je izvanredna vest za građane Kosova “, rekao je Zemaj u emisiji „Debata“ na RTK.

Zemaj je poručio da građani moraju da imaju strpljenja i „trajnu posvećenost zajedničkoj borbi protiv pandemije.

Kako prenosi RTK, on je potom i poručio da postoji mogućnost da druge vakcine dođu na Kosovo čak i pre februara.

Neprecizirajući o kojim vakcinama je reč, dodao je da se Kosovo trudi da na više načina obezbedi vakcinu protiv kovid-19 što je pre moguće.

Naznačio je da je planirana vakcinacija 1.2 miliona građana.

Neposredno pre izjave kosovskog ministra zdravlja oglasio se i direktor kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje, Naser Ramadani koji je izneo očekivanje da će vakcine protiv koronavirusa stići u martu mesecu.

„Postoje procedura u Ministarstvu zdravlja koje moraju da se završe i čekamo na to, to takođe zavisi i od odnosa sa međunarodnim predstavnicima“, rekao je on za KTV.

Kosovska skupština usvojila je juče u drugom čitanju budžet za narednu godinu kojim je za nabavku antikovid vakcina opredeljeno 40 miliona evra.

Kosovo za sada nije odobrilo nijednu vakcinu koje su do sada širom sveta prihvaćene kao efikasne, dok se, prema za sada dostupnim podacima, nije započelo ni sa ispitivanjem neke od njih.

Sa druge strane, za Kosovo je preko COVAX sistema planirano besplatno dopremanje vakcina za 20 odsto stanovništva. Nije poznato da li će, prema najavi Zemaja, februara na Kosovo stići vakcine preko ovog sistema ili je reč o samostalnoj nabavci.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.