Zemaj: Kosovo obezbedilo pola miliona doza Fajzerove vakcine

FOTO: Kosova Today

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, saopštio je na Fejsbuku da je Kosovo obezbedilo 500.000 doza vakcine proizvođača Fajzer. Informacija o tome kada će prve doze vakcine stići na Kosovo Zemaj danas nije saopštio.

Potvrdu o obezbeđivanju vakcina dali su danas kosovskoj vladi predstavnici kompanije Fajzer na virtuelnom sastanku.

„Kao što smo ranije najavljivali, Ministarstvo zdravlja mesecima je angažovano u mnogim oblastima da obezbedi vakcinu protiv covid-19, kako bi se ispunile obaveze koje imamo prema građanima i zaštitilo njihovo javno zdravlje“, napisao je Zemaj.

Pored ovih doza, Kosovo će i iz programa Svetske zdravstvene organizacije Kovaks dobiti još 360.000 besplatnih doza vakcine za 20 procenata stanovništva.

Vakcina protiv covid-19 biće besplatna,a imunizacija će se vršiti po planu kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Donaciju određene količine doza vakcine protiv kovida Kosovu najavio je i premijer Albanije, Edi Rama.

Najave kosovskih zvaničnika u vezi sa nabavkom vakcina protiv kovida se razlikuju. Najoptimističnije su bile upravo one Armenda Zemaja koji se prvom kontingentu nada u februaru, dok je direktor kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje, Nasim Ramadani, govorio o martu kao realnom datumu za nabavku prvih doza. S druge strane, kosovski premijer, Avdulah Hoti, govori o martu ili aprilu kao datumima za početak masovnije imunizacije na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.