Zećiri: Više od 1,000 policajaca na Kosovu dalo otkaz, deo njih zatražio vize

FOTO: KoSSev

Male plate, izostanak zdravstvenog osiguranja i odlazak sve većeg broja policajaca u inostranstvo – problemi su o kojima je danas pred Komisijom za bezbednost o stanju policijskih službenika na Kosovu govorio predsednik Sindikata Kosovske policije, Imer Zećiri.

Zećiri je danas ukazao na to da su policajci nezadovoljni trenutnim platama. Smatra da je diskriminatorski koeficijent zarada policajaca, na osnovu Nacrta zakona koji izrađuje kosovski MUP.

Prema njegovim rečima, posao policajca je opasan i ti službenici su oni koji ceo slučaj pripremaju tužiocu za sud, a da, sa druge strane, kako je istakao, taj tužilac prima pet puta veću platu.

„Trenutna plata policajca je 392 evra. Nacrt zakona sa ovim koeficijentom je neprihvatljiv“, naglasio je.

Ono sa čime su policijski službenici na Kosovu takođe nezadovoljni, jeste nedostatak zdravstvenog osiguranja. Zećiri ističe da tako nešto nema nigde u svetu.

„Jedina bezbednosna ustanova na svetu bez zdravstvenog osiguranja. Tražili smo da se Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju uvrsti na dnevni red, ali očigledno nije“, rekao je Zećiri.

On je potom izlistao sa kakvim se sve zdravstvenim problemima susreću policajci.

„U policiji trenutno ima 9,119 zaposlenih, u ovu cifru je, osim uniformisanih lica, uključeno i civilno pomoćno osoblje. Imamo 21 činovnika koji su ubijeni na dužnosti. Njih 300 je poginulo na dužnosti, 426 je povređeno na dužnosti, 528 policajaca je sa posebnim oboljenjima. Od početka pandemije, 25 zvaničnika je umrlo od pandemije. Preko 2.500 je bilo zaraženo kovidom-19“, ukazao je on.

On dodaje da je od osnivanja Kosovske policije čak 1,108 njih dalo otkaz, a da su pojedini i podneli zahteve za vizu, kako bi napustili Kosovo.

Zećiri kaže da ta ga to zabrinjava. Zabrinjavajućim smatra i to, što postoji tendencija da će se to nastaviti – „jer ljudi imaju razlog i idu jer im je bolje“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.