Žbogar: Tribunal je neizbežan, bolje da glasate za njega

 Izvor: (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan) RTK 2/Koha ditore

"Uprkos teškoćama koje imaju pred sobom, snažno verujem da će poslanici kosovske skupštine pritisnuti dugme ”Da” i da će shvatiti da pritiskom na dugme ”Da” ili ”Ne” ovo pitanje ne može da se izbegne. Ali, rekavši ”Da” Kosovo će proces uzeti u svoje ruke, Kosovo će tražiti da samo rasvetli to pitanje. A kada oni to budu razmatrali treba da imaju u vidu u prvom redu Kosovo a ne neke pojedince koji su možda učestvovali u raznim zločinima”, kaže specijalni predstavnik EU, Samuel Žbogar

Evropska unija razume da je teško za Kosovo da razmatra pitanje formiranja specijalnog suda za za moguće optužbe koje proističu iz izveštaja Dika Martija.

Ali osnivanje takvog Tribunala je sada neizbežno i i izbor je da li će to Kosovo uraditi uz saglasnost Evropske unije ili će ako to Kosovo odbije to uraditi Savet Bezbednosti UN kao Specijalni Tribunal Ujedinjenih Nacija.

Ovako je situaciju objasnio specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar, u intervjuu za ”Kohu Ditore”.

Žbogar je u nastavku rekao da je opcija u kojoj bi Tribunal bio formiran uz saglasnost Kosovara bila daleko bolja za samo Kosovo jer bi sud bio u okviru kosovskog sistema sa delom u nekoj zemlji EU, sa međunarodnim sudijama koje bi u nekoliko narednih godina zaključile to pitanje. A druga opcija, sa formiranjem Tribunala od strane UN bi podrazumevala beskrajan proces u rukama UN koji bi mogao da se beskrajno oduži.

Po Žbogarovim rečima, najvažnije je da Tribunal bude formiran kako bi tretirao pojedinačne slučajeve i da on ni na koji način nije ni protiv Kosova ni protiv Oslobodilačke vojske Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.