Tužiteljka u slučaju „Pronto“ prijavila pretnju policiji

Drita Hajdari
Foto: Kallxo

Drita Hajdari, tužiteljka kosovskog Specijalnog tužilaštva prijavila je Kosovskoj policiji pretnju koja joj je upućena preko portala koji je emitovao njen intervju, potvrdili su iz Kosovske policije Kohi.

„Možemo potvrditi da je ona policijskoj stanici danas prijavila pretnju koju je dobila tokom intervjua. Slučaj će preuzeti relevantna policijska jedinica u saradnji sa nadležnim tužilaštvom“, navodi se u odgovoru policije za Kohu.

Slučaj „Pronto“ bio je jedan od najvećih slučaja u kojem su istraživani nepotizam i korupcija na najvišem nivou i u kom su bili okrivljeni visoki zvaničnici PDK, a uključivao je i snimljene telefonske razgovore u kojima su okrivljeni razgovarali o zapošljavanju na javnim funkcijama.

Na optužnici su bili bivši poslanici kosovske skupštine Adem Grabovci i Zenun Pajaziti, zatim bivši ministar za inovacije i preduzetništvo, Besim Bećaj, i bivši zamenik ministra Fatmir Šurdaj, zatim dvojica bivših generalnih sekretara Ilhami Gaši i Džavit Dakaj, politički savetnik MUP-a Sadat Gaši, te bivši direktori upravnih odbora javnih preduzeća „Radonići-Dukađini“ iz Đakovice i „Hidro-Drini“ iz Peći, Ismet Neziraj odnosno Redže Abazi, bivši predsednik Skupštine opštine Prizren, Njazi Krejziu, i bivši rukovodilac Odeljenja za nabavke pri Ministarstvu zdravlja, Arbenita Pajaziti.

Početkom ove godine, međutim, predsedavajući sudskog veća Osnovnog suda u Prištini, Šašvir Hoti, pročitao je oslobađajuću presudu za jedanaestoro optuženih u aferi Pronto, jer kako je sud našao, nije dokazano da su okrivljeni počinili krivično delo „kršenje ravnopravnog statusa građana Kosova“ za koje ih je Tužilaštvo teretilo.

Pretnje Hajdari osudili su Tužilački savet Kosova, Kancelarija kosovskog državnog tužioca i poslanica Samoopredeljenja, Aljbuljena Hadžiu.

Povezani članci:

Oslobađajuća presuda u slučaju „Pronto“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.