Zbog "krhke" situacije na Severu CIK traži tehničku pomoć OEBS-a; objavljen glasački listić

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Centralna izborna komisija (CIK) nije spremna da preuzme organizovanje izbora na celoj teritoriji Kosova.

Zvaničnici kosovske vlade u svojim izjavama govore da je sever integrisan i da su institucije u Prištini proširile svoju vlast i na sredine naseljene srpskom većinom. Ali je predsednica CIK-a, Valjdete Daka, tvrdeći da je bezbednosna situacija na severu i dalje krhka, zatražila od Misija OEBS-a na Kosovu da obezbedi tehničku pomoć na severu, piše Koha Ditore.

KoSSev: Objavljen glasački listić

Centralna izborna komisija predstavila je na jučerašnjem sastanku izgled glasačkog listića za kosovske vanredne parlamentarne izbore.

U zaglavlju listića nalazi se grb "Republike Kosovo" i Centralne izborne komisije, sa leve strane – nazivi političkih subjekata, a sa desne – brojevi kandidata za buduće poslanike u Skupštini Kosova. 

Kako će glasački listić tačno izgledati, pogledajte na fotografiji koju je objavila Gazeta Express.

U poređenju sa izborima 2014., uloga OEBS-a će se sastojati u samo dva aspekta.

"Tokom sastanka 19. maja, CIK je smatrao da je bezbednosna situacija u četiri severne opštine Republike Kosovo i dalje krhka, zbog toga, molimo vas da pružite tehničku pomoć našoj ustanovi za prevremene opšte izbore za Skupštinu Republike Kosovo, koji će se održati 11. juna 2017. godine," napisala je Daka šefu Misije OEBS-a na Kosovu, Janu Bratuu.

Portparol OEBS-a, Senad Šabović, potvrdio je da je CIK je zatražio tehničku podršku u četiri severne opštine – Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

"To znači da ćemo 11. juna biti prisutni u svim biračkim centrima i biračkim mestima u ovim opštinama, ne u svojstvu posmatrača, već da bismo obezbedili tehničku podršku za izbornu administraciju na terenu i kako bismo ponudili savete u vezi sa izbornim procesom," rekao je Šabović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.