SO Severna Mitrovica: Sednica o psima lutalicama i rebalansu budžeta zatvorena za javnost

Veći deo današnje sednice SO Severna Mitrovica, na kojoj je trebalo da se raspravlja o rešenju problema pasa lutalica i rebalansu budžeta – bio je zatvoren za javnost. Da će sednica biti zatvorena, međutim, nije prethodno najavljeno u pozivu upućenom medijima, niti onom koji je stigao prošle nedelje, kao ni onom od ove nedelje, a o dopuni dnevnog reda. Odluka da se sednica zatvori za javnost doneta je na održavanju same sednice, većinom glasova odbornika, a na predlog odborničkog kluba Srpske. Međutim, obrazloženje o zatvaranju za javnost je tokom same sednice izostalo. Početak zasedanja lokalne skupštine, koji je, sa druge strane, bio otvoren za javnost, obeležila je polemika između nekadašnje predsedavajuće ove SO i odbornice iz redova GI "Srbija, demokratija, pravda", Ksenije Božović, i predsedavajućeg, Dejana Gurešića. Božovićeva je insistirala da od prvog čoveka SO-a dobije odgovore na pitanja u vezi sa dopunjenom tačkom dnevnog reda – rebalans budžeta.  Predsedavajući je odgovor dao nakon dve petominutne pauze, izrekavši potom disciplinsku meru ovoj odbornici. A obrazloženje o razlozima zatvaranja sednice za javnost Gurešić je naveo u naknadnom telefonskom razgovoru za naš portal, po završetku sednice. "Uzurpacija govornice i onemogućavanje rada ostalih odbornika", "jedna odbornica htela je da napravi cirkus", zatvaranje sednice bio je jedini način da se sednica "završi normalno", objasnio je Gurešić razloge. Uputio je istovremeno izvinjenje javnosti i medijima. Još jedna neuobičajenost pored samog zatvaranja za javnost obeležila je današnju popodnevnu sednicu –  u svojstvu građanina njoj je prisustvovao i lider GI SDP, Oliver Ivanović.

Božovićeva je na početku svog izlaganja pozdravila prisutne na sednici, a posebno, kako je kazala, "gosta" – lidera svoje stranke, Olivera Ivanovića, koji je, navela je, kada je trebalo da se konstituiše SO dao značajan doprinos, zbog čega su i "svi oni ovde". Potom je uputila pitanje predsedavajućem SO-a.

"Imam pitanje za predsedavajućeg Skupštine…" – rekla je.

"Ne…morate dopunu dnevnog reda," odmah je odgovorio Gurešić.

"Imam pitanje za tebe, na koje moraš da mi odgovoriš," nastavila je, međutim, Božovićeva.

Uz komentar "nećemo spektakl", Gurešić je, potom, odmah, odredio petominutnu pauzu.

Po završetku pauze, nekadašnja predsedavajuća ove SO nastavila je svoje izlaganje.

Ivanović razočaran

Oliver Ivanović, koji je prisustvovao delu sednice otvorenom za javnost, kaže da je razočaran jer se, kako ocenjuje, sednica o azilu za pse – zatvara za javnost.

"Kao predsednik SDP koja je nekada imala šest odbornika, a danas jednog, ali kao i zainteresovani građanin, prvi put sam prisustvovao sednici Skupštine opštine i bio sam razočaran, jer se sednica o azilu za pse zatvara za javnost?! Druga tačka rebalans budžeta je uvrštena bez prethodne pripreme i rasprave. Ne znam zašto se to krije od građana," izjavio je Ivanović za naš portal.

Božović: Pozivnicu za današnju skupštinu si mi poslao 22.05.2017. godine. Obaveštenje si mi poslao juče – tiče se dopune dnevnog reda – gde ne stoji ko predlaže dopunu dnevnog reda, na osnovu kojeg člana zakona i na čiji predlog. Gde je materijal što se tiče dopune obaveštenja, a što se tiče rebalansa budžeta?

Gurešić: U toku naredne diskusije dobićete odgovor. Sada Vas molim da oslobodite govornicu.

Božović: Neću da oslobodim govornicu, hoću da dobijem odgovor na pitanje. Tiče se tebe. Da li je o obaveštenju od juče, za tako važnu temu, informisana Komisija za politiku i finansije?

Gurešić: Nije toliko važna tema..Molim Vas da napustite govornicu…Hoćete kad bude ta tema…

Božović: Hoću da dobijem odgovor. Ja sam odbornik i imaš da poštujem moj odbornički mandat i daš odgovor na pitanje.

Gurešić: Dobićete…Molim Vas..Napustite…Izričem Vam opomenu. 

Božović: I kaznu, ako hoćeš. Hoću odgovor na pitanje, hoću svoja odbornička prava. Znači, moraš da mi odgovoriš zašto sam dobila (obaveštenje prim. red.) juče; zašto nisi ispoštovao zakonsku proceduru; na osnovu kojeg člana zakona i ko je predložio ovo. Znači, ne možeš samo da me obavestiš, da kažeš da je na dnevnom redu došlo do dopune i na koji član zakona si se pozvao…Čekam odgovor.

Gurešić: Nećete dobiti odgovor. Napustite govornicu.

Božović: Neću da napustim, dok ne dobijem odgovor.

Gurešić je, potom, ponovo odredio petominutnu pauzu, nakon koje je i odgovorio Božovićevoj:

"Bazirajući se na zahtev Ministarstva finansija, uključena je ova tačka u dnevni red. Na to kao predsedavajući imam pravo. To je odgovor na Vaše pitanje. Kasnije ćete dobiti obrazloženje, sada Vas molim da napustite govornicu."

"To nije u skladu sa zakonom i, drugo, ne može rebalans budžeta da ide ukoliko nije raspravljala Komisija za politiku i finansije," odgovorila je, sa druge strane, Božović.

"Raspravljala je…," nastavio je Gurešić.

"Ti si mi malo pre rekao da nije, prema tome…," dodala je Božović.

"Na osnovu člana 17 Poslovnika o radu Skupštine, zahtevam da se udaljite sa današnje sednice, do kraja današnjeg dana," naveo je, potom, Gurešić.

"Kako da ne… Ne pada mi na pamet," odgovorila je Božović. 

Predlog Srpske da se sednica zatvori za javnost

Iako je odbila da se udalji sa sednice, polemika dojučerašnjih partijskih saboraca se završila, Božovićeva se vratila na svoje mesto, a za reč se javio odbornik iz redova Srpske, sada i kandidat za poslanika u Skupštini Kosova – Zoran Mojsilović.

"Još nakon prve pauze, odbornički klub Srpske je dao predlog da nastavak sednice bude zatvoren za javnost, tako da…molim vas da raspravimo o tome," kazao je on, ne precizirajući, međutim, i zbog čega ovaj odbornički klub traži da se sednica zatvori za javnost.

Azemi: Pozivajte se na zakon. Ne interesuju me vaši problemi

Nakon Mojsilovića, za reč se javio zamenik predsedavajućeg SO, Emir Azemi:

"Mislim da nismo došli ovde da se šalimo. Nisam sudija, ne interesuju me vaši problemi. Ono što se tiče vaših privatnih problema, molim vas nemojte ih donositi ovde. Kada bi jedna sednica bila zatvorena, onda se zna koji član se primenjuje i pod kojim okolnostima. Tako da vas molim da se pozivate na zakon i da u trenutku poštujemo zakon. Nemojte da nas postavite u poziciju gde smo samo gledaoci."

Za govornicu je izašao i, takođe, odbornik iz poslaničkog kluba Srpske i kandidat za poslanika u Skupštini Kosova,  Igor Simić. On je naveo da SO ima pravo da, većinom glasova, odluči da li će sednica biti otvorena, odnosno, zatvorena za javnost, te i da je to u skladu sa Pravilnikom, Statutom i Poslovnikom o radu SO.

Nakon što se za predlog o zatvaranju sednice glasalo, sednica je i zatvorena za javnost.

Negodovanje zbog prisustva novinarke

Kako je, međutim, izostalo zvanično objašnjenje zašto je sednica zatvorena, u potrazi za odgovorima, novinarka KoSSeva je ušla u salu gde je zasedala Skupština, kako bi predsedavajućeg pitala za konkretne razloge ove odluke.

Gurešić je naveo da ćemo obrazloženje dobiti, ne precizirajući, međutim, i kada će to biti, dok su istovremeno odbornici negodovali zbog prisustva naše novinarke, navodeći da "prekida sednicu".

"Odbornica htela da napravi cirkus"

Odgovore od predsedavajućeg, telefonskim putem, dobili smo nakon zasedanja odbornika SO-a. Tvrdi da je uzurpacija govornice i onemogućavanje rada ostalih poslanika razlog zatvaranja sednice. Jedna odbornica je htela da napravi cirkus, naveo je Gurešić.

"Sednica je bila zatvorena za javnost, jer je to bio jedini način da se održi, jer je jedna odbornica želela da napravi cirkus. Uzurpacijom govornice i onemogućavanje rada ostalih odbornika. Jednostavno, usled takvog ponašanja bio sam primoram da izreknem disciplinsku meru njenog udaljavanja i ja mogu da se izvinim svim odbornicima, svim gostima, kao i vama predstavnicima medija, koji su prisustvovali sednici," odgovor je Gurešića na pitanje zbog čega je sednica zatvorena za javnost.

"Pa bili ste svedok"

Na koju odbornicu konkretno misli, pitali smo Gurešića.

"Pa bili ste svedok".

Kako se ona zove i preziva?

"Pa bili ste svedok" – ponovio je predsedavajući SO-a.

Da li mislite na Kseniju Božović?

"Videli ste da je dva puta sednica prekinuta. Zar mislite da i kasnije ne bi taj cirkus bio nastavljen – taj spektakl? Jednostavno, to je bio predlog jednog odbornika koji je glasanjem dobio većinu i to je bio jedini način da se sednica završi normalno, bez nervoze, bez svađe," odgovorio je Dejan Gurešić.

"Znate kako se to rešavalo u slučaju Šešelja"

Dodaje i da mitrovička SO još uvek ne radi u punom kapacitetu, kao što je to slučaj sa, kako je ocenio, ostalim 'normalnim' skupštinama.

"Znate kako se to rešavalo u slučaju Šešelja, pre 20 godina. Mi smo želeli da izbegnemo takve scene, nemamo obezbeđenje, a i žena je u pitanju i ne znam šta drugo da vam kažem. To je jedini način bio da se sednica privede kraju. Smatrali smo da je preče završiti sednicu, nego prekinuti," zaključio je.

Najavljene tačke dnevnog reda – pored pokretanja procedure za rešavanje problema pasa lutalica i dopunjene – rebalans budžeta – bile su, između ostalog, i tačka razno i usvajanje odluke o obeležavanju objekata od značaja za opštinu Severna Mitrovica. 

Pre početka sednice istaknuto je da je napravljen jedan idejni projekat za rešenje problema pasa lutalica, ali da, kako je rečeno, još uvek nema dovoljno sredstava kako bi se realizovao u skladu sa međunarodnim normama. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.