Zbog kosovskih obeležja srpska i španska delegacija napustile konferenciju u Beču, i Kipar protiv

 

kosovo zastava
Foto: Shutterstock

Delegacija Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije i delegacija Španije napustile su danas Međuparlamentarnu konferenciju u Beču zbog predstavljanja kosovske delegacije sa zastavom i pod nazivom „Kosovo“ bez zvezdice. I Kipar je bio protiv ovakve zastupljenosti Kosova, javlja Gazeta Express.

Kako se navodi u saopštenju Narodne skupštine Srbije, srpska delegacija je juče, uoči održavanja Konferencije, a nakon obaveštenja o listi učesnika – uputila zahtev da „predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju“.

I Kipar protiv predstavljanja Kosova

Gazeta Express, sa druge strane, navodi da se sem Srbije i Španije, prisustvu Kosova na međuparlamentarnoj konferenciji u Beču, protivila i delegacija Kipra.

Iste stavove imala je i španska delegacija, dok, organizator, Austrija, nije želela da uvaži zahteve dveju delegacija.

U saopštenju se dodaje da Austrija nije ispoštovala ni status konferencije kojim se predviđa da status posmatrača mogu imati samo države kandidati za članstvo u EU ili države članice NATO.

Teme razgovora na ovoj konferenciji bile su bezbednost, migracija, spoljna kontrola granica, doprinos EU poboljšanju političke i humanitarne situacije u Siriji i evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana.

Konferencija o zajedničkoj spoljnoj i zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU održava se u okviru šestomesečnog predsedavanja Austrije Savetom Evropske unije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.