Zbog Dreničke grupe optužnica protiv 24 lica, među njima 11 pripadnika Korektivne službe

Vest je ažurirana 18. novembra, u 12:00

Specijalni tužilac Kosova podigao je danas optužnicu protiv 24 lica zbog pomaganja zatvorenicima u bekstvu i zastrašivanja svedoka u slučaju Dreničke grupe. Među njima je 11 pripadnika Korektivne službe Kosova, kao i jedan lekar. Slučaj se tiče bekstva trojice članova ove grupe – nekadašnjeg gradonačelnika Srbice, Samija Ljuštakua, Sahita Jašarija i Ismeta Hadže, iz bolničke sobe KBC-a u Prištini, nakon što su prethodno iz pritvorske jedinice prebačeni na lečenje.

"Nakon dugotrajne i komplikovane istrage, 11 pripadnika Korektivne službe Kosova i jedan lekar su sada suočeni sa optužbama za zloupotrebu službenog položaja, ili ovlašćenja i za nezakonito oslobađanje lica lišenih slobode. Bekstvo zatvorenika i zloupotreba medicinske nege, koja je pružena pojedinim zatvorenicima, takođe su predmet optužnice," saopštili su iz kosovskog tužilaštva, navodeći da je ukupno 24 lica okrivljeno.

Dodaje se i da je istraga imala za cilj procesuiranje nekoliko okrivljenih, koji su, ističe se, bez obzira na činjenicu da su se nalazili u pritvoru, organizovali grupu koja je trebalo da spreči ključne svedoke da svedoče na suđenju protiv okrivljenih u predmetu "Drenica".

18. novembar, 12:00 – Među optuženima i Sami Ljuštaku

Kosovski mediji danas javljaju da su među optuženima i gradonačelnik Srbice, Sami Ljuštaku, i njegov sin, Mergim Ljuštaku. 

Takođe, među optuženima je i direktor prištinskog zatvora, Embruš Tači. 
 

Podsetimo, sada već osuđeni Sami Ljuštaku, za zločine nad albanskim civilima, a oslobođeni Sahit Jašari i Ismet Hadža, inače nekadašnji pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova i Dreničke grupe, na početku sudskog procesa koji je vođen protiv njih, maja 2014. godine, prebačeni su iz pritvora u KBC u Prištini, zbog, kako se navodilo, zdravstvenih problema.

Međutim, uoči početka suđenja pred kosovskim osnovnim sudom u Severnoj Mitrovici pripadnici Korektivne službe nisu ih pronašli u sobama, navodeći da su pobegli i da se nalaze u bekstvu. Njihovi branioci su tada pred sudom tvrdili da se optuženi nalaze u bolnici, te da ih iz “neutvrđenog razloga” pripadnici Korektivne službe i Kosovske policije nisu doveli u Mitrovicu i da je i krivica ovih jedinica što to nisu i učinili.

Sud je tokom prvog ročišta izdao nalog za njihovo hapšenje, a ostalo je zabeleženo i to da je tada, nakon što je predstavio svoj tužilački tim, specijalni tužilac Džonatan Ratel, javno i primetio da optuženi nisu u sudnici: "Ne mogu da vidim gospodina Samija Ljuštakua ovde. Izgleda da je imao neka druga posla."

Ljuštaku, Jašari i Hadža su se dan kasnije predali policiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.