Zbog čega su dvojica mladića privedena na kratko danas na Gazimestanu?

Privođenje, Gazimestan, Vidovdan
FOTO: RTV Kim

Dva mladića iz Lapljeg Sela privedena su danas na kratko na Gazimestanu pri kraju obeležavanje Vidovdana na ovom mestu. I dok Kosovska policija navodi da su mladići prinudno privedeni zbog toga što su, kako se sumnja, pod dejstvom alkohola provocirali, RTV Kim javlja da su privedeni zato što su nosili srpsku zastavu, dok se potom ujedno izjasnila Kancelarija za KiM, osudivši akciju policije.

Nakon parastosa na Gazimestanu, prilikom izlaska iz spomen kompleksa, dvojica mladića iz Lapljeg Sela, privedeni su zbog nošenja zastave, javila je ranije RTV Kim.

Jedan od privedenih mladića, Stefan Trajković, kazao je za ovaj medij, da je, prilikom izlaska iz spomen kompleksa pripadnik policije zatražio od njegovog druga da spakuje zastavu.

„Kada sam video da se otimaju oko zastave, krenuo sam ka njima, da odbranim druga i da ne dam zastavu. Onda se situacija smirila i zastavu nisu uzeli. Došla je ROSU i krenuli su da nas fizički savladaju, dobili smo nekoliko udarca i ubacili su nas u kola“, naveo je Trajković.

On je kazao da su ih policajci u autu tukli, a potom ih izbacili iz auta na magistralnom putu Priština-Mitrovica, nedaleko od Gazimestana.

„Bila su dva policajca sa nama u kolima pozadi. Kada smo se odvojili od mase, krenuli su da nas tuku po rebrima, glavi i leđima. Policajac koji je vozio udarao je mog druga laktom u glavu. Govorili su da ovde toga nema, da je ovo njihovo. Pustili su nas na magistralnom putu i nisu dozvolili da se vratimo na Gazimestan. Usput je naišla jedna porodica iz Preoca koja nas je pokupila i odbacila do Lapljeg sela“, rekao je Trajković.

On je naveo da nemaju vidljive povrede i da su nakon pregleda u Domu zdravlja u Gračanici upućeni na hirurgiju, javlja RTV Kim.

 

Potom se oglasila i Kancelarija za KiM, saopštivši da je „prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost“.

„Očekujem da srpski politički predstavnici u Prištini zauzmu najčvršći stav povodom ovog sramnog incidenta i da ultimativno zahtevaju kažnjavanje odgovornih policajaca zlostavljača“, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Međutim, iz Kosovske policije za KoSSev poručuju da je policija reagovala i privremeno privela dve osobe na Gazimestanu, zbog provokacija i sumnje da su bili u alkoholisanom stanju.

„Nešto pre 14:00 tokom manifestacije na Gazimestanu, dve osobe za koje se sumnjalo da su bile pod dejstvom alkohola u više navrata su provocirale“, poručio je za naš portal portparol Kosovske policije u Prištini, Bajram Krasnići.

Kaže da su, uprkos upozorenjima policije, dve osobe nastavile sa provokacijama.

„Policijski službenici bili su prinuđeni da preduzmu akcije kako bi zaustavili provokacije i da ih udalje iz mase“.

Potvrdio je i da su oni potom pušteni.

Više detalja, kao ni to o kakvim provokacijama se radi, nismo uspeli da saznamo iz Policije, uprkos više prethodnih pokušaja.

Današnju manifestaciju na Gazimestanu pratila je naša ekipa. Kako su na samom kraju manifestacije u neformalnom razgovoru za naš portal potvrdili policajci na terenu, vidljivih incidenata nije bilo.

O obeležavanju ovogodišnjeg Vidovdana, o atmosferi na Gazimestanu i u Gračanicu gledajte i čitajte u:

Ković: Nikakvo razgraničenje, mi i Albanci da naučimo da živimo zajedno“

Vidovdan: Najveća zadužbina su ljudi jer ovde ostaju i istraju

Vidovdan sa Gazimestana – „Svi se Srbi za svetinje bore“

Danas je Vidovdan: Atanasije iz Gračanice – niko nam ne može uzeti Kosovo

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.