Danas je Vidovdan: Atanasije iz Gračanice – niko nam ne može uzeti Kosovo

Vidovdan
FOTO: KoSSev

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Vidovdan, koji u srpskom narodu takođe nosi snažan istorijski značaj zbog niza sudbinskih događaja. Centralno i tradicionalno obeležavanje praznika je liturgija koja je ovog jutra održana u Gračanici, a potom parastos na Gazimestanu. Liturgiju je ovog jutra služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje arhimandrita, sveštenstva i monaštva eparhije Raško prizrenske, a pevao je i crkveni hor iz Čačka.

Jutrašnjoj liturgiji u porti manastira Gračanica prisustvovalo je više stotina vernika iz svih krajeva centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije. Međutim, zbog pandemije koronavirusa, procenjuje se da je broj daleko manji u odnosu na prošlu godinu, kada je prema svedočenju vernika, bilo okupljeno oko 1.500 ljudi.

„Niko nam ga (Kosovo) ne može uzeti, jer su ključevi KiM u rukama velikomučenika Lazara. Njegovim molitvama, Gospode, spasi i ukrepi u postojanstvu i dostojanstvu tvoj narod kosovsko-metohijski“, poručio je vladika Atanasije u besedi vernicima, čestitajući im današnji praznik.

„Protiv krsta ko se bori, uvek će izgubiti bitku, a pogotovu oni koji se bore protiv mrtvih. Kako je rekao naš hercegovački pesnik, Aleksa Šantić, ‘grobovi naši boriće se sa vama’. Izašla je nedavno knjiga i dobio sam je, koliko je grobova srpskih na Kosovu porušeno. E pa, ne mogu oni graditi budućnost svoje dece na razaranju grobova ili na proganjanju dece naše i sudbina je ona kakva je svih gonitelja hrišćana, samo da mi istrajemo, izdržimo i budemo postojani na mestu postojanstva i dostojanstva našega kao što je Gračanica, kao što su i ostale naše svetinje, Bogorodica Ljeviška, Gazimestan, gde ćemo danas ići“, poručio je Atanasije.

Ove godine se Vidovdan proslavlja uz primenu zaštitnih mera u borbi protiv koronavirusa.

Liturgiji u Gračanici, a potom i parastosu na Gazimestanu, prosustvovaće i hodočasnici, koji su 14 godinu za redom iz Beograda pešaka krenuli u „Vidovdansko hodočašće“.

Kako je prethodno saopšteno iz ERP, a potom i iz Kosovske policije, prisutni su u obavezi da nose zaštitne maske i rukavice i da održavaju distancu, tako da u porti i oko spomenika na Gazimestanu razmak između prisutnih bude najmanje jedan i po metar.

Vernicima ispred porte manastira dodeljuju se zaštitne maske. Međutim, kako javlja RTV Kim, ima i onih koji se ne pridržavaju zaštitnih mera.

Iz Eparhije su prethodno apelovali da se izbegavaju gužve i okupljanje u većem broju na jednom mestu, i saopštili da će sveštenici i službenici Eparhije raško-prizrenske voditi računa da se ove mere poštuju.

Parastos se na Gazimestanu služi od 13 časova gde će se vernici uputiti grupno nakon završetka svečanosti u Gračanici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.