Zbog čega prištinski zvaničnici nisu prisustvovali otvaranju ambasade u Jerusalimu?

Ambasada Kosova u Jerusalimu
FOTO: Preuzeto sa RTK2

Nakon višebrojnih najava, juče je konačno otvorena ambasada Kosova u Jerusalimu. Ceremoniji nisu prisustvovali prištinski zvaničnici zbog situacije u vezi sa pandemijom javilo je tada kosovsko ministarstvo spoljnih poslova. Međutim, drugačije navode iznosi dojučerašnja ministarka MSP Kosova i predsednik PDK, Enver Hodžaj – „nisu imali hrabrosti“, poručuju. 

„Izjava koju je saopštilo MSP da navodno zbog pandemije nije bilo moguće učestvovati u inauguraciji je čista laž“, poručila je Meljiza Haradinaj Stubla koja je pre svega nekoliko dana podnela ostavku nakon skandala u vezi sa navodnom krađom glasova u njenu korist.

Dojučerašnja ministarka spoljnih poslova kaže da je istina da „nisu imali hrabrosti ili volje da formalizuju ovaj istorijski čin, kao i da rade van ličnih/političkih interesa u cilju dugoročnog državnog interesa“.

Slične navode iznosi i predsednik opozicione PDK, Enver Hodžaj.

„Odlazeća vlada nije imala hrabrosti, odlučnosti ili iskustva da obeleži otvaranje kosovske ambasade u Izraelu, ostavljajući gorak ukus u celom procesu priznavanja između naše dve zemlje“, poručio je Hodžaj.

Kaže da izraelski državni zvaničnici već nekoliko nedelja čekaju vladajuću koaliciju i „koaliciju pobednika na izborima“ da otvori ambasadu u Jerusalimu, ali i da niko nije potvrdio učešće.

„Nijedan od zvaničnika ove dve koalicije nije odgovorio na pisma i telefonske pozive u vezi sa ovim procesom. Naprotiv, uplašeni, uspaničeni i neodgovorni, izbegli su da učestvuju u veoma važnom priznanju Kosova. Napustili su svoju ustavnu i političku ulogu da zastupaju i štite interese naše države“, poručio je Hodžaj na Fejsbuku.

Za razliku od Hodžaja koji je, pored kritika na račun vlasti u Prištini, pozdravio otvaranje ambasade, i otpravnica poslova Kosova u Jerusalimu koja je objavila slike ispred zgrade ambasade uz poruku da joj je ukazana „najveća čast“, bilo je i onih koji su drugačije reagovali – podsetivši na kritike koje su u prethodnom periodu stigle iz Turske i EU.

Stranka Fjala poručila je danas da se otvaranjem ambasade u Jerusalimu krši volja naroda i da se distancira od ove odluke.

„Kao građani Kosova, nikada se nismo složili i nećemo se složiti sa postupcima koji krše volju jednog naroda“, poručili su iz ove stranke.

Smatraju da se time krše prava palestinskog naroda i „zabija nož u leđa“ Evropskoj uniji i Turskoj.

Demokratska stranka Kosova poručila je ujedno da će otvaranje ambasade imati negativne efekte na diplomatske odnose sa Turskom.

Pored kritika bilo je i pohvala. Pa su tako Ramuš i Daut Haradinaj iz AAK, poručili da je otvaranje ambasade u Jerusalimu važan korak u pravcu „konsolidacije i jačanja državnosti Kosova“. Vršilac dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova, Besnik Tahiri, poručio je da je reč o jednom od najvažnijih diplomatskih poteza i izrazio nadu da buduća vlada, koju će najverovatnije predvoditi Aljbin Kurti, neće vršiti bilo kakve promene po ovom pitanju.

Čestitkama se pridružio i nekadašnji izaslanik bivšeg američkog predsednika SAD, Ričard Grenel, koji je putem Tvitera poručio da jedva čeka da uživo vidi ambasadu Kosova u Izraelu

Podsetimo, juče je zvanično otvorena ambasada Kosova u Jerusalimu, čime je, nešto više od šest meseci od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma Kosovo ispunilo još jednu dogovorenu obavezu.

Najava Kosova o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom do čega je došlo 1. februara ove godine, ali i o samom otvaranju ambasade pratile su čestitke SAD-a, ali ne i Evropske unije, Turske, Arapske lige i Palestine, koje su pozvale Kosovo da preispita svoju odluku, te mu poručili da bi ambasadu trebalo da otvori u Tel Avivu, što je utvrđeno i rezolucijom o pitanju između Izraela i Palestine.

Upravo tako se nedavno, po svemu sudeći novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, našao između „dve vatre“ kada mu je u čestitki na ostvarenoj pobedi na izborima premijer Izraela, Benjamin Netjanahu, uputio poziv da prisustvuje inauguraciji ambasade u Jerusalimu, dok mu je predsednik Turske, Tajip Erdogan, poručio da preispita odluku o otvaranju ambasade.

Kurti se potom i sastao sa turskim ambasadorom u Prištini kada mu je i rekao da je priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom veoma važno za Kosovo i dobra prilika za razvoj, ali i ocenio da je mesto gde će biti ambasada – pitanje koje će se rešiti uvidom u odlazeću vladinu dokumentaciju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.