Završnica North City Jazz and Blues festivala: Kad prisnost i emocije trepere u vazduhu

19

Poslednje večeri zvaničnog dela programa North City Jazz and Blues festivala u Domu kulture u Zvečanu, svoju jedinstvenu energiju sa publikom su podelili britanski sastav „The Haggis Horns“ i Slobodan Trkulja i Balkanopolis. Završnica je publiku digla na noge. 

U prvom delu večeri unikatan miks fanka, brejk-bita, afro-bita, soula i hip hopa nikoga nije ostavio ravnodušnim.

The Haggis Horns bend upao je u oko šire javnosti još 2001. godine, kao duvački sastav na legendarnom albumu „Keb Darge Presents The New Mastersounds„.

Od tada dominiraju britanskom fank scenom. Sebe opisuju kao sedmočlanu posadu koja uz zvuke, jedinstvenog muzičkog žanra, na ekstravagantan način prilazi publici i svojim fanovima. Ovaj sastav pleni virtuoznošću vrhunskih jazz muzičara koji uz samostalnu muzičku produkciju uspevaju da zadrže originalnost i umetničku slobodu.

Bend se 2004. godine formira u svojoj sadašnjoj formi i do sada su izdali tri albuma, „Hot damn„, „Keep on moving“ i „What comes to mind„.

Jedinstveni fank publika na Severu Kosova je pozdravljala u više navrata, a bend je uzvraćao još energičnijim muziciranjem.

Život ovog benda je upravo muzika, a sloboda je njihova ključna odlika, objasnili su.

„Muzika je naš život, muzika nas je spojila. Mogućnost da budemo sami svoji producenti nas je još više oslobodila. Ali, svako od nas ima svoj život van muzike, i to nam na neki način otežava posao kojim se bavimo. Pošto nas ima sedmorica i zbog toga što dolazimo iz različitih krajeva Velike Britanije, trudimo se da vreme koje provedemo zajedno što bolje iskoristimo,“ kazali su članovi benda, odgovarajući na pitanje KoSSeva da objasne izazove sa kojima se susreću u stvaranju unikatnog muzičkog proizvoda.

Svoju posetu Severu zaokružili su u Krim klubu na tradicionalnom jam session-u.

A nakon gostiju iz Velike Britanije, pred već zagrejanom i mnogobrojnom publikom, čast zatvaranja zvaničnog dela North city jazz and blues festivala, ove godine, pripala je Slobodanu Trkulji i njegovom bendu Balkanopolisu.

Jedinstvena energija koju ovaj sastav poseduje zarazno se širila salom. Jedan od najlepših vokala sa Balkana publiku je prodrmao svojim prepoznatljivim miksom džeza, orkestralne i pop muzike.

Sa publikom sa Severa uspostavio je, kako je i sam Trkulja potvrdio – posebnu vezu:

„Sve su ovo različiti nivoi intime. Ova spona koju smo večeras imali sa publikom prevazilazi onaj puki odnos umetnik-publika. Ta doza prisnosti i emocija koje sve vreme trepere u vazduhu, kako su drmale vas, tako su drmale i nas.“

U vazduhu je treperio i Trkuljin glas, koji on, kako je objasnio, takođe ubraja u mnogobrojne instrumente koje svira:

„Ja se trudim da taj pevački izraz bude moj, po mom nekom senzibilitetu, i nekako se trudim da svoj glas koristim kao instrument, a ne kao pevač, jer ja ne doživljavam sebe kao pevača,“ dodao je.

Za kraj potvrđuje da je moderna tradicija okosnica njihovog zvuka i da je to način da se sačuva nematerijalna srpska kulturna baština koja je bogata:

„Naše kulturno nasleđe nije materijalno, vi njega morate da izvodite da bi postojalo, mi moramo da ga pevamo. Da bi ples postojao, mora da se igra.“

Festival je u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici i zvanično završen. Danas se seli na jezerski stejdž na jezeru Gazivode, na kojem nastupaju domaći bendovi – Omnibusi, Škart i Ženski Petko, uz podršku jednog od najboljih bluz bendova u Evropi “Sakis Dovolis Power Trio” iz Grčke. Program počinje u popodnevnim satima, a za sve posetioce koji nemaju mogućnost da dođu svojim vozilom, biće organizovan prevoz u 14 časova sa autobuske stanice u Kosovskoj Mitrovici.


Pročitajte još: 

U muzici je sve – ljubav, svaka emocija, ono što se oseća bez da ljudi poznaju jedni druge

„Improvizacija“: Kad sprej i pokret slikaju uz zvuke metala (VIDEO)

Prvo veče North City Jazz and Blues Festivala: Muzički mostovi za buduće generacije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.