Završna konvencija Srpske: U nedelju izlazimo u kolonama i slavimo praznik srpskog jedinstva

U nedelju glasajte za Gorana Rakića, jer je odgovoran otac, dobar čovek, saradnik, kolega i brat. On je oličenje čoveka čija reč ima težinu, čije obećanje ne ostaje neispunjeno, koji radom trudom i ogromnim zalaganjima radi sve da ovaj grad postane jedna urbana celina, grad budućnosti i mladosti. Glasajte za njega, jer ima podršku Republike Srbije, Predsednika Srbije, jer je u protekle četiri godine uradio za ovaj grad mnogo više nego svi pre njega – ovako su, sa završne konvencije Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici, kandidati za odbornike u opštini Severna Mitrovica iz ove stranke – načelnica školske uprave u sistemu Republike Srbije, Jasmina Dedić i predsednik srpskog Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, pozvali građane da glasaju u nedelju na izborima "Republike Kosovo" za Gorana Rakića. Konvenciji su prisustvovali i ministar prosvete Vlade Republike Srbije, Mladen Šarčević i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Oni su prethodno boravili u Leposaviću, na svečanoj akademiji na obeležavanju Dana opštine, da bi potom, na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, otvorili Naučno-tehnički centar. Sredstva za opremanje centra – oko 2,5 miliona dinara obezbedila je Kancelarija za KiM.

Posle Vučića i Rakića i Spirić o ambasadama 

Nakon što je juče Predsednik Srbije naveo da je "veliki pritisak spolja pojedinih zapadnih ambasada da se rasturi Srpska lista i da se rasturi srpski uticaj" na KiM-u, te da ambasade to rade "preko pojedinih Srba, zajedno sa Albancima", a predsednik Srpske liste, Goran Rakić, danas naveo da napadi pojedinih ambasada i njihovih miljenika na Srpsku listu postaju sve češći i otvoreniji, o "stranim ambasadama" govorio je i kandidat za odbornika u opštini Severna Mitrovica "Republike Kosovo" i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica pri sistemu Republike Srbije. 

"Pred nama su dva puta – jedan koji nam kroje ambasade i pojedini lideri koji žele da vam ukinu ovo – a to je uverenje i državljanstvo matičnih knjiga. Da li želimo to? Da li želimo te ljude da podržimo ili hoćete da ovo večito traje i da Srbija bude ovde," rekao je Spirić, pokazujući izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo Republike Srbije. 

Pozdravi Predsednika Srbije, u nedelju referendumski odlučujemo da budemo deo Srbije

Upravo je direktor ove kancelarije, obraćajući se građanima na skupu Srpske – kazao da je neposredno pre konvencije dobio čast i odgovornost da prenese pozdrave predsednika Republike Srbije i da "zamoli" građane da u nedelju "u svakom srpskom mestu, selu, zaseoku na KiM-u" izađu da glasaju za "državu Srbiju":

"A država Srbija na ovim izborima jeste Srpska lista."

"Dvadeset i drugi oktobar je dan kada mi kroz Srpsku listu referendumski odlučujemo da želimo da budemo deo države Srbije," dodao je Đurić.

Kako ih nije sramota? 

Niko ne može nas, posle svega što smo ovde doživeli – da "laže, vara i prevari", kaže.

"Kao što to misli da urade oni koji huškaju jedne Srbe da ubijaju druge, samo zato što oni žele da budu nekakve lokalne feudalne velmože. Kako ih nije sramota da ih vodaju agenti Kosovske obaveštajne službe na tajne sastanke na kojima se dogovaraju sa onima kojima ne misle dobro ni Srbiji, ni srpskom narodu – o tome kako će da dele srpstvo? Nećemo im dozvoliti da nas pobede. Pobeda je Srpska," dodao je ovaj visoki zvaničnik Beograda.

Neka kukaju, neka se dele, mi idemo u srpskoj državnoj koloni

Na kraju, Mitrovčanima je i poručio:

Svoji smo i dobro se znamo: Kontrolisaćemo strožije, ulagaćemo više 

"Pošto smo svi ovde svoji i dobro se znamo", Đurić je kazao da "preuzimaju na sebe odgovornost" ne samo da "pomažemo, nego i da kontrolišemo":

"Da se trudimo da naše institucije ne budu samo table i platni spiskovi, umesto da pružaju usluge."

"I ja vam ovde, u ime države Srbije, obećavam da ćemo kontrolisati strožije, da ćemo ulagati više, da ćemo biti prisutniji više, da ćemo se boriti svakoga dana da Srbije na KiM-u bude sve više," dodao je. 

"Dvadeset i drugog oktobra, u kolonama, sa porodicama, sa prijateljima, zajedno izlazimo i slavimo naš praznik – praznik srpskog ujedinjenja. Oni neka kukaju tamo, neka se dele, neka broje ko je više glasao za opciju koju oni imaju. Neka se oni svađaju, mi Srbi idemo u jednoj koloni – u srpskoj državnoj koloni. Jedino Srpska lista do pobede. Živela Srbija!"

Rakić: One što su želeli da uzmu što je naše šaljemo u istoriju 

Okupljenima se obratio i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice:

"Kroz borbu naučili smo da prepoznamo opasnost koja nas je motivisala da se jače i bolje nosimo sa svim iskušenjima koja su pred nas postavljali oni koji su oduvek želeli da uzmu ono što je naše. Sa takvima se i danas suočavamo i upravo ovih dana takve ćemo i oterati zauvek u istoriju."

Ivanović: Kakva je Rakićeva odgovornost?

Gotovo istovremeno sa skupom Srpske, lider GI SDP – Oliver Ivanović održavao je konferenciju za štampu. Odgovorio je na pitanje novinarke kako komentariše optužbe gradonačelnika Severne Mitrovice u vezi sa ubistvom M.Š., a koje je Rakić pomenuo i na skupu Srpske: 

"Da nije tužno, bilo bi smešno da me on pita za tako nešto. Ja pitam njega – kakva je njegova odgovornost u prethodna tri ubistva, jer je on bio gradonačelnik. Ja bih se osećao odgovornim, makar indirektno, da sam kao gradonačelnik doživeo ta ubistva i nisam uradio ništa da se ta ubistva rasvetle – da izvršim dnevni i svakodnevni pritisak na one koji odlučuju na istražne organe i policiju, da mu daju izveštaj o tome kako se ta ubistva vode. Nisam čuo čak ni osudu, ni to."

Oduzimanjem lokalnih samouprava da oslabe uticaj Srba 

Svi smo svedoci da su se prethodnih dana, kaže – dešavale strašne stvari:

"Da je naš nedužni sugrađanin lišen života od strane upravo onih koji podržavaju rasturanje Srpske liste i srpskog jedinstva koji obesmišljavaju odlučujuću ulogu Srba u Skupštini i žele da, oduzimanjem lokalnih samouprava – oslabe uticaj Srba na KiM-u."

Ponos jer Vlada Srbije i Predsednik stoje iza Srba i Srpske liste 

Ipak, zajedništvo je naša borba koju neće rasturiti "sitni mali retoričari", dodaje i ističe da "niko ne sme da koristi nacionalne ključeve, a da pri tom zatvara sva vrata našoj državi".

Ponosan je, jer Vlada Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dodaje – stoji iza Srba na KiM-u, iza Srpske liste, „podržavajući naše zajedništvo i našu borbu u cilju da istrajemo na ovim prostorima".

Dragi sugrađani, drage majke, bake – glasajte za Srpsku

"Zato vas pozivam dragi moji sugrađani, drage majke, bake, moji studenti, lekari, profesori, vi koji zajedno sa svima nama stojite na braniku, čuvajući svoju dedovinu – izađite 22. oktobra na izbore i podržimo Srpsku listu, jer zajedno sa našom državom možemo napred. Živela Srbija" – poručio je.

Lokalni izbori "Republike Kosovo" održavaju se u nedelju. Ulice Kosovske Mitrovice danas su okićene velikim brojem nanizanih srpskih zastava. Srpska lista je jedina stranka kosovsko-metohijskih Srba koja je dobila podršku zvaničnog Beograda. 

O tome kako je tekla predizborna kampanja čitajte na našoj tematskoj stranici "Lokalni izbori na Kosovu 2017."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.