Završeno snimanje filma "Sporazum"

Poslednji kadrovi za film „Sporazum“ snimljeni su juče u povratničkom selu Ćeranovica u opštini Novo Brdo. Režiser i scenarista Predrag Radonjić očekuje da se njegov prvenac pred publikom nađe na leto.

Film „Sporazum“ prati sudbinu povratnika koji posle godina izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto. Na tom putu ga čeka iznenađenje koje će od njega zahtevati da donese tešku odluku i postigne sporazum.

 „Sporazum“ je, inače, prvi film čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu. Rađen u skromnim uslovima, ali sa puno entuzijazma. Zbog toga, scenarista i režiser Predrag Radonjić očekuje da ovaj film bude pravo čudo.

 „Osećam neku vrstu olakšanja ali i tuge što je snimanje filma završeno. S obzirom na to u kakvim okolnostima i sa kakvim sredstvima smo ovaj film radili, mislim da je ovo pravo malo čudo. Predstoji nam rad na postprodukciji koja ima mnogo faza i koja je veoma zahtevna i skupa, ali verujem da će se film pojaviti za nekoliko meseci i da ćemo dokazati da smo i u ovakvim okolnostima uspeli da napravimo nešto što će biti dobar i primećen film,“ kaže Radonjić.

Glavna uloga poverena je prvaku niškog pozorišta Aleksandru Mihailoviću. Snimanje na autentičnim lokacijama na Kosovu, po njemu, filmu daje posebnu težinu.

„Drugačije je i za mene dok igram kada znam da je to upravo na ovom prostoru i mislim da će se to osetiti i kroz film. Svi mi smo imali neki unutrašnji naboj dok smo radili. Mislim da nije isto snimati ovakvu priču negde van Kosova. Svi likovi koji će prodefilovati kroz film nose neku svoju priču. Neko tamniju, neko nešto svetliju, ali u suštini svi su oni neki zarobljeni likovi u ovom kotlu koji se zove Kosovo“.

Marijan Todorović koji tumači lik Albanca Ljuana zadovoljan je i ulogom koja mu je dodeljena, ali i saradnjom sa čitavom ekipom.

„Što se rada na filmu tiče, što se ekipe tiče, pa i mesta gde smo boravili i snimali, ja sam prosto fasciniran. Fasciniran sam i ljudima i prostorima i svime što je ovaj film pratilo, pa i to kako smo ga uopšte doveli do kraja“.

Zajedno sa „Srpskim slovom“ na produkciji filma radi i RTV KIM. Direktor ove kuće Isak Vorgučić kaže da „Sporazum“ pokazuje realan život Srba i Albanaca na Kosovu.

„To je priča puna jakih poruka, veoma slikovita, pokazuje jasno stanje na Kosovu nakon 1999. godine i ono kroz šta prolaze i Srbi koji tu žive i oni koji se vraćaju, pa i Albanci sa njima. Moja osećanja su pomešana, to je bio jedan naporan rad u teškim uslovima, ali mislim da će rezultati biti odlični i da će to biti jedan odličan i dobro prihvaćen film“, kaže Vorgučić.

Osim Ćeranovice, film je sniman i na lokacijama u opštini Gračanica i u Velikoj Hoči.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.