Završena nova runda dijaloga u Briselu: BG i PR različito o početku izrade Statuta ZSO

Danas je potvrđeno da obostrano prihvatanje obrazovnih i profesionalnih diploma postaje realnost. Napredak je postignut u vezi sa pitanjem registarskih tablica za vozila. Počeće razgovori o uspostavljanju direktnog vazdušnog i železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije. Kad je u pitanju još uvek neformirana Zajednica srpskih opština, razgovori su se fokusirali "na posvećenosti" obe strane da primene ono za šta je već postignut formalni sporazum. Ovo je, prema večerašnjim informacijama koje stižu iz Brisela, rezultat današnjih razgovora između srpskog i kosovskog premijera – Aleksandra Vučića i Ise Mustafe u Briselu. Za sada, nema konkretnih detalja ni za jedan od rezultata sastanka. A kada su u pitanju informacije beogradske i prištinske delegacije, i ova runda dijaloga je obeležena njihovim suprotstavljenim i kontradiktornim stavovima o rezultatima razgovora. Kosovski premijer je, govoreći o ZSO, rekao da će omogućiti radnim grupama da rade na Statutu ove Zajednice, ali i da večeras nisu dogovoreni nikakvi rokovi u vezi sa tim, objašnjavajući da "ništa neće funkcionisati na Kosovu, osim ako nije u skladu sa odlukama Ustavnog suda". Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, međutim, tvrdi da je kosovski premijer "netačno interpretirao ishod današnje runde dijaloga, posebno u vezi sa izradom Statuta ZSO-a", te da je "laž" i Mustafina tvrdnja da nije dogovoreno da se odmah počne sa izradom Statuta ZSO.

"Razgovori su održani u veoma dobroj atmosferi," tvrdi visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, nakon današnjeg troipočasovnog razgovora dvojice premijera. 

"Danas je potvrđeno da obostrano prihvatanje obrazovnih i profesionalnih diploma postaje realnost. Na toj osnovi, studenti će biti u mogućnosti da nastave svoje studije, a profesionalci će moći da unaprede svoje izglede za zapošljavanje, kako u Srbiji, tako i na Kosovu," navela je Mogerini u svom saopštenju za medije.

"U primeni sporazuma o slobodi kretanja takođe smo značajno napredovali, naročito kod odredbi koje se tiču registarskih tablica," navodi dalje Mogerini.

Mogerini dodaje i da su se razgovorili fokusirali "na posvećenost" obeju strana na primeni sporazuma o uspostavljanju Asocijacije/Zajednice većinski srpskih opština, a što je, kako dodaje, zasnovano na već postignutim sporazumima.

Obe strane su se složile i da započnu razgovore o uspostavljanju direktnog vazdušnog i železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije.

Mogerini se, takođe, zahvalila Vučiću i Mustafi na, kako je naglasila, njihovim kontinuiranim naporima da se odnosi dalje normalizuju o okviru dijaloga.

"Današnji sastanak demonstrirao je njihovu volju da se krene napred sa jednim konstruktivnim pristupom. Svi imamo na umu potrebu da se učini direktna i konkretna korist za sve ljude u Srbiji i na Kosovu, koji žele da krenu napred evropskim putem," zaključila je Mogerini.

Mustafa: "Ništa neće funkcionisati na Kosovu osim ako nije u skladu sa odlukama Ustavnog suda"

U međuvremenu se, kratkim saopštenjem, oglasio i kosovski premijer Isa Mustafa, potvrdivši da su razgovori održani, da se razgovaralo o “aspektima sprovođenja postignutih sporazuma i izgledima za budući dijalog”, ali bez konkretnih detalja. Kao treću informaciju u ovom saopštenju izneo je da je “produbljivanje saradnje” sa Evropskom unijom “glavni interes Republike Kosovo na pu tu ka evro-atlantskim integracijama”.

Kosovski premijer je više informacija i utisaka izneo pred novinarskim ekipama koje su danas pratile ovaj sastanak u Briselu.

On tvrdi da sporazum o ZSO, o kojem se razgovaralo u Briselu, može biti primenjen jedino u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova, preneo je Tanjug Mustafinu video izjavu. 

"Ništa neće funkcionisati na Kosovu osim ako nije u skladu sa odlukama Ustavnog suda," rekao je Mustafa novinarima posle današnjeg troipočasovnog sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Na pitanje da li će početi da se radi na Statutu ZSO, odgovorio je da u Prištini analiziraju odluku Ustavnog suda, da će omogućiti radnim grupama da rade na tome, ali da večeras, kako tvrdi, nisu dogovoreni nikakvi rokovi u vezi s tim. 

On je rekao da je razgovor protekao u konstruktivnoj i dobroj atmosferi bez obzira na, kako je naveo, to šta je "srpska strana rekla", te da je prevaziđeno pitanje priznavanja diploma i da će biti postupano u skladu sa dogovorima iz 2011. godine, dok su ostala pitanja, poput slobode kretanja i drugih, ostavljena za kasnije.

"Šta god da je ostalo, u budućnosti mora da bude u skladu sa zakonima Republike Kosovo i Ustavnog suda Kosova", ponovio je Mustafa.  

Upitan zašto je došao u Brisel, uprkos tome što je ranije tvrdio da neće doći dok se ne ukinu vize za građane Kosova, Mustafa je rekao da je ta situacija sa vizama neprihvatljiva, ali da Priština mora da pruži doprinos dijalogu.

"Mi želimo da pokažemo da smo konstruktivni u normalizaciji odnosa i mislim da smo time ispunili kriterijume za donošenje političke odluke da se ukinu vize," rekao je Mustafa i dodao da nije uslovljavao Brisel i da to Priština ne radi.

Kad je reč o izborima za Skupštinu Srbije, Mustafa je rekao da će oni biti održani na teritoriji Kosova u skladu sa zakonima Kosova.

"Poštovaće se prava Srba da glasaju, ali u skladu sa zakonima Kosova," rekao je Mustafa.

Đurić: Laž je da nije dogovoreno da se odmah počne s izradom Statuta ZSO

A ubrzo nakon Mustafine izjave o izradi Statuta ZSO, oglasio se Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, demantujući kosovskog premijera.

"Tvrdnjom da je večeras dogovoreno da se na Statutu ZSO radi na osnovu odluke kosovskog ustavnog suda, Mustafa je izrekao direktnu laž," rekao je Đurić, takođe u izjavi Tanjugu, dodajući i da je "laž i tvrdnja kosovskog premijera da nije dogovoreno da se odmah počne s izradom statuta ZSO".

"Dovoljno je pogledati saopštenje visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini da bi se ustanovilo da li su Mustafini navodi istiniti, ili lažni," rekao je Đurić.

On je istakao i da, kako je dalje naveo Tanjug, "činjenica da vođe separatista na Kosovu i Metohije nisu sačekale ni da izađu iz zgrade da počnu sa netačnim interpretacijama, govori o njihovom odnosu prema obavezama koje su preuzeli i ukupnoj normalizaciji odnosa."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.