Zatvaranje igara na sreću, pet hiljada osoba čeka da se vrate na radna mesta

Kazino
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; prekjučerašnje izdanje)

Udruženje igara na sreću na Kosovu pokrenulo je inicijativu preko kancelarije Ombudsmana o ukidanju Zakona o zabrani igara na sreću, koji je u Skupštini Kosova usvojen pre dva meseca.

Prema ovom udruženju, Zakonom o zabrani igara na sreću krši se pravo na imovinu kompanija koje su u ovom sektoru poslovale. Takođe, iz udruženja poručuju da je posao sa igrama na sreću zaustavljen a bez prethodne analize gubitaka radnih mesta koji je ovaj sektor obezbeđivao.

„Bez obzira na posledice Nacrta zakona o zabrani igara na sreću, ono što najviše zabrinjava, u stvari ono što je alarmantno, jeste uvođenje pravnog sistema u Republici Kosovo pre jedne tako neizvesne situacije koja preti da prekrši temeljne principe na kojima se zasniva vladavina prava, a pored toga krši osnovna ljudska prava“, navodi se u zahtevu Udruženja igara na sreću, a koji je Insajderi pribavio.

Prema zahtevu, ovaj Zakon krši Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

„Kršenje imovinskih prava – svakog ko ima pravo da poseduje imovinu i bogatstvo, sam ili u zajednici sa drugima, i niko ne sme da samovoljno bude lišen imovine. Ove odredbe o zaštiti imovine sadržane su u članu 17. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a to podrazumeva ne samo slobodu vlasništva nad imovinom, već isključuje pravo druge osobe da samovoljno preuzme imovinu“, navodi se u zahtevu.

Udruženje, u zahtevu upućenom kancelariji Ombudsmana, namerava da Ustavnom sudu uputi Zakon o zabrani igara na sreću. „Pitamo Ombudsmana, u skladu sa članom 113, stav 2, tačka 1, nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani igara na sreću – da Ustavnom sudu Republike Kosovo dostavi pitanje usklađenosti zakona sa Ustavom Republike Kosovo, kao i međunarodnim pravnim aktima koji se direktno primenjuju u Republici Kosovo“, ističe se u zahtevu.

Predsednik Udruženja igara na sreću, Istref Veljiju (Istref Veliu) izjavio je prošlog meseca da će preko pet hiljada radnih mesta biti ukinuto zbog zabrane igara na sreću, a država će izgubiti više od 50 miliona evra u opticaju.

Dvadeset drugog marta, državne vlasti zatvorile su stotine kompanija koje su se bavile igrama na sreću.

U akciji koja je spovedena 22. marta učestvovalo je više od hiljadu službenika Kosovske policije, carine i poreske administracije Kosova (PAK). Konkretno, u ovoj akciji učestvovalo je 950 policajaca, 161 službenika PAK-a i 77 kosovskih carinika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.