Zašto je podbacio Aljbin Kurti?

Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Piše: Beljulj Bećaj (Belul Beqaj)

Dileme nema, Aljbin Kurti je najzaslužniji za plebiscitarnu pobedu u februaru 2021, istovremeno on je najodgovorniji zbog čega je podrška izbornog tela prepolovljena 18. oktobra odnosno, 14. novembra 2021. Zadnji neuspeh navodi nas da postavimo pitanje: Da li će zbog ove situacije Aljbin Kurti podneti ostavku?!

Poštovani prijatelju, do sada nijedna vlast Kosova nije imala tako uspešne indikatore na početku svoje vladavine kao što je to slučaj sa Vladom Aljbina Kurtija. Sadašnja vlast je nemoguće pretvorila u moguće, osvojivši nadpolovičnu većinu izbornog tela koja je izašla na slobodne demokratske izbore!

Predviđa se rekordan rast GDP od 9.9%, spoljne investicije su dostigle rekord od iznad 230 miliona evra, carine očekuju rekordan rast na kraju godine od oko milijardu i dvesta miliona evra, prikupljanje takse u odnosu na prošlu godinu je povećano za 31%, izvoz je rekordan, očekuje se da će na kraju godine dostići cifru od 500 miliona evra.

Iznad svega do sada, nismo čuli ni za jedan skandal ozbiljnih srazmera koji je bio karakteristična pojava za prethodne vlasti.

Uprkos ovim ohrabrujućim indikatorima pobednik nacionalnih izbora 14. februara 2021, koji je osvojio nadpolovičnu većinu izbornog tela koje je izašlo na izbore od 438.000, za nepunih osam meseci je prepolovio izbornu podršku glasača koji su izašli na lokalne izbore održane 18. oktobra 2021, na svega 216.000.

Prema konačnim rezultatima CIK-a, LDK i PDK će u novom sazivu lokalnih skupština imati po 206 odbornika, LVV 193 odbornika!

Analitičari ovdašnjih procesa zainteresovani su da saznaju zašto je prepolovljena podrška prema AK, odnosno Samoopredeljenju, uprkos mnogim pozitivnim indikatorima?

Mislim da objašnjenje treba da tražimo u nekoliko pravaca.

Prvo, Kurti je pogrešno shvatio poruku i političku volju izbornog tela. Kurti i Samoopredeljenje plebiscitarnu pobedu je prisvojilo kao njihovu isključivu zaslugu, zanemarivši nataloženo masovno nezadovoljstvo građana prethodnim vlastima, a što je stvorilo klimu neophodnosti za velike promene.

Građani su više glasali protiv prethodnih vlasti nego za pobednika februarskih izbora, što se vidi prepolovljenim rezultatom na lokalnim izborima.

Drugo, vlast Aljbina Kurtija je stvorila nerealan pristup prema realnim unutrašnjim problemima. Plebiscitarna vlast je zanemarila zdravlje i živote građana u periodu eskalacije pandemije dajući prednost ekonomskom interesu.

U jednom trenutku bili smo šampioni sveta (avgust, septembar 2021) po broju umrlih i inficiranih od kovida-19! Dok smo imali eskalaciju pandemije, Kurti je išao u Albaniju da podrži svoj ogranak Samoopredeljenje na tamošnjim nacionalnim izborima, dajući prednost svenacionalnoj liderskoj ambiciji u odnosu na unutrašnji problem.

Treće, Kurti i sadašnja vlast imaju arogantan odnos prema opoziciji. Umesto da stvara unutrašnju neophodnu političku koheziju sa opozicijom, on je arogantno provocirao opoziciju tako što je u Parlamentu Kosova rekao da opozicija ne zna čak ni da kritikuje, on bi da nauči opoziciju da kritikuje ali ona prethodno treba da
pruži ponudu?!

Štaviše, on se nije zadovoljio time, nego drugom prilikom je provocirao opoziciju rekavši da ga opozicija ne tera da ide na nove izbore, jer u tom slučaju zna se šta je očekuje, aludirajući na februarsku plebiscitarnu pobedu Samoopredeljenja?!

Četvrto, sadašnja politika Aljbina Kurtija i vlade ima neadekvatnu procenu i odgovornost prema međunarodnom kontekstu, posebno prema novoj američkoj administraciji.

Jedan od najvažnijih razloga podbačaja Aljbina Kurtija je nezrelo ocenjivanje međunarodnog konteksta okolnosti za rešenje sporazuma između Kosova i Srbije.

Ignorisanje zahteva američke administracije i EU za implementaciju ZSO, verovatno će presudno uticati na budućnost karijere Kurtija i Samoopredeljenja, jer će se verovatno po tom pitanju prelomiti politika međunarodne zajednice prema njemu i njegova prema sopstvenoj budućoj političkoj karijeri.

Peto, potpuni podbačaj kandidata za predsednika za kosovske opstine ukazuje na činjenicu da su izbori kandidata, više personalan izbor Aljbina Kurtija, nego odraz autoritativnih integralnih ličnosti koji imaju masovnu podršku svojih građana.

Šesto, Lista Guxo, koja je bila izborni zajednički partner na nacionalnim izborima, na lokalnim izborima je doživela politički neuspeh. Dok su na nacionalnim izborima predočili zajedničku sinergiju sa Listom Guxo, na lokalnim izborima je lista desetkovana, štavise ona je doživela svoj kraj na početku svog nastajanja.

Napokon, Kurti i Samoopredeljenje na lokalnim izborima nije imalo masovnu podršku dijaspore koja je otprilike učestvovala sa 15.000, dok je na nacionalnim izborima bila oko 150.000.

Dileme nema, Aljbin Kurti je najzaslužniji za plebiscitarnu pobedu u februaru 2021, istovremeno on je najodgovorniji zbog čega je podrška izbornog tela prepolovljena 18. oktobra, odnosno 14. novembra 2021.

Zadnji neuspeh navodi nas da postavimo pitanje: Da li će zbog ove situacije Aljbin Kurti podneti ostavku?!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.