Zaštita svedoka i dalje problem kosovskom pravosuđu

Izvor: RTK/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Zaštita svedoka i dalje je problem za kosovsko pravosuđe, posebno u slučajevima organizovanog kriminala i ratnih zločina, a do sada je, po izveštajima međunarodnih organizacija, ubijeno 12 zaštićenih svedoka u raznim sudskim procesima.
 
U periodu kada Kosovo treba da usvoji zakon o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine, što se očekuje naredne godine, portparol Specijalne jedinice Josa Susa je kazao da su preduzeti konkretni koraci na sprečavanju uticaja na svedoke, uključujući i operacije van Kosova.
 
”Specijalna istražna jedinica je preduzela sve potrebne mere da bi zaštitila tajnost procesa i svedoka kako bi se obezbedilo da se sav rad realizuje bez mešanja. Jedan od glavnih razloga što specijalna jedinica ima sedište u Briselu je sigurnost i integritet istrage i zaštita svedoka”, rekao je Susa za Radio Kosovo.
 
Godinama je Kosovo meta kritika raznih međunarodnih organizacija za ljudska prava upravo zbog nedostatka zaštite svedoka.
 
Predstavnica organizacije za ljudska prava ”Human Right Watć” Lidija Gal rekla je da Kosovo ima loš zakonski okvir što se tiče programa zaštite svedoka”.
 
”Jednostavno, svedoci se ne osećaju sigurnima da svedoče po određenim osetljivim pitanjima koja su vezana za kriminal, organizovani kriminal i korupciju. To je ono što kosovske vlasti treba da tretiraju ozbiljno kako bi se poboljsala zaštita svedoka. Zvaničnicima treba da bude prioritet zaštita svedoka kako bi se kriminalci doveli pred lice pravde i ojačalo parvosuđe”, rekla je Gal.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.