Od sledeće godine u Briselu i o nestalima tokom rata na KiM-u?

Pitanje nestalih Albanaca tokom rata na Kosovu i Metohiji je pitanje koje će u 2015. godini kosovska vlada otvoriti u dijalogu sa Beogradom, najavio je danas kosovski premijer, Isa Mustafa, na sastanku Vladine komisije za nestala lica sa Kosova. A sličan zahtev premijeru Srbije Aleksandru Vučiću uputilo je srpsko Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji – da na sledećem sastanku sa kosovskim premijerom u Briselu, prva tema dijaloga bude "oslobađanje otetih Srba i njihovo vraćanje svojim porodicama."
 
"Ovo pitanje (rasvetljavanje sudbine nestalih, prim. red.) će biti prioritetno u radu vlade Republike Kosovo. Imaće prioritet i na sastancima sa međunarodnim zvaničnicima, kako u zemlji, tako  i inostranstvu, a kako bi se vršio pritisak na Srbiju da se pronađu naši ljudi. Ovo pitanje ćemo otvoriti i u dijalogu koji će se voditi u Briselu i zahtevaćemo da problem nestalih osoba postane deo rešenja  pitanja o kojima će se raspravljati sa Vladom Srbije," rekao je Mustafa na današnjoj sednici vladine komisije za nestala lica sa Kosova. 
 
Predsednik ove komisije, Prenk Đetaj, naveo je ranije da je tokom rata na Kosovu nestalo 1.653 lica koja nisu srpske nacionalnosti. A prema kosovskom zakonu o nestalim licima, za nestalo lice se smatra osoba "čije je mesto nalaženja nepoznato članovima njegove/njene porodice, a koje je na osnovu poverljive informacije nestalo u periodu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000, kao posledica rata na Kosovu u periodu  od 1998, do 1999. godine."
 
Dva udruženja na suprotnim stranama sa gotovo istim zahtevima  
 
A srpsko Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji je nedavno apelovalo na premijera Aleksandra Vučića da na sledećem sastanku sa kosovskim premijerom, Isom Mustafom, u Briselu, kao prvu temu "postavi oslobađanje otetih Srba i njihovo vraćanje svojim porodicama." 
 
"Mi ne znamo sudbinu naših najbližih članova porodica, koji su na pravdi Boga kidnapovani od albanskih terorista. Zato molimo našeg premijera Aleksandra Vučića da glasno i jasno zatraži od predstavnika Evropske unije da odobre privođenje pravdi albanskih zločinaca," preneli su mediji saopštenje ovog Udruženja.
 
Iz ovog Udruženja su tada podsetili i da nijedna srpska vlada od 1998. godine, i od otmica prvih Srba, ni u jednoj donetoj rezoluciji o Kosovu i Metohiji nije tražila slobodu za otete Srbe. 
 
U srpskoj javnosti se kao broj nestalih Srba i nealbanaca, tokom rata na KiM-u pominje broj od 1.711. Međutim, statistike međunarodnih organizacija su bile vrlo često različite od ovog broja, navodeći da se radi o 300 do 500 nestalih i ubijenih Srba i ostalih lica koja nisu albanske nacionalnosti i o čijoj sudbini se još uvek ne zna.
 
Brojke o nestalim licima na obema stranama su se sa godinama menjale, neznatno se smanjujući, ili uvećavajući. Tako se na srpskoj strani događalo da čitave porodice, koje su nestale tokom rata, a čiji rođaci imaju informacije o njihovom nestanku, nisu bile u statistici nestalih. 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.