GODINA ZA NAMA: Predškolci Severne Mitrovice mjuziklom oduševljene roditelje uveli u Novu godinu

Trideset šestoro dece predškolske ustanove "Danica Jaramaz" u Kosovskoj Mitrovici danas je izvelo jednosatni novogodišnji i božićni mjuzikl kojim su se oprostili od stare i dočekali Novu godinu. U 26 tačaka, deca iz grupe čuvene mitrovičke učiteljice Goranke Kragović su u ulogama svojih omiljenih likova iz bajki i šumskih priča ispričali priču o prirodi, čaroliji, ljubavi i porodici. Učiteljica se zajedno sa direktoricom ove ustanove, Jelom Antić, zahvalila oduševljenim roditeljima "što rađaju ovakvu decu", istovremeno poželevši "puno bata i seka" u sledećoj godini, pozvavši decu da slušaju roditelje, ali i da nastave da slušaju učiteljicu. Deca odlaze na raspust, a njihova šarena učionica zabrujaće grajom i novim radom od 19. januara.
 
"Ćiri-bu, ćiri-ba, danas je dan magije," bile su reči kojima je započeo mjuzikl. Kroz 26 muzičkih tačaka vila i vilenjaka, medveda, vukova i vučica, zečeva, ježeva, princeza, klovnova, Crvenkape, Robin Huda, Deda mrazeva, pirata, Sneška Belića… deca su roditelje, bake, deke i ostale posetioce, uz note i stihove, proveli kroz staru i uveli u Novu godinu.
 
"Vejavica veje, veje, a godina Nova gde je, čekamo je, čekamo…." iz dečjih usta nizale su se šarenolike reči. Bez odmora i pauze, ovi mališani su otpevali i odšaputali svaku tačku svojih drugara, sve do samog kraja sedamdesetominutne priredbe, kada se na pozornicu popeo Deda Mraz, bacio karamele u publiku, a deci pored svetlucave jelke, podelio paketiće.
 
Učiteljica Goranka Kragović, poznata po trudu i elanu u razvijanju discipline, kreativnosti i radnih sposobnosti kod dece predškolskog uzrasta, kaže da je uprkos svom dugogodišnjem radu i iskustvu, kao i uvek, i sada "strepela" do samog kraja priredbe, s obzirom na to da se, sa jedne strane – radi o velikoj grupi i individualnim dečjim karakterima, a sa druge – intenzivnom mjuziklu u kojem se dosta peva, ima scenskih pokreta, a pre svega, mnogo teksta koji je trebalo naučiti.
 
"Deca su nepredvidiva. Znala sam da imaju mnogo potencijala, znala sam da su uvežbana. Jesam strepela, ali sam se i nadala sa razlogom i moja deca nisu izgubila ukazano poverenje da mogu ovaj mjuzikl da izvedu do kraja. Ja nijednom nisam posumnjala da nepredvidive situacije možemo da iskontrolišemo, jer je svako dete znalo čitav mjuzikl napamet, pratili su sve što se događa, kao što ste i videli i mogli su jedni drugima uvek da uskoče u pomoć, ili zamene nekog ukoliko bi neko dete ostalo danas kući," Goranka govori ushićeno za KoSSev nakon priredbe.
 
Kako je pripremala 36 mališana da disciplinovano izvedu ovako ozbiljan program, pitamo je.
 
"Mi u predškolskom imamo jedan divan vaspitno-obrazovan program 'Učimo se, igramo, radimo i zabavljamo', tako da oni već četiri meseca intenzivno rade. Naučili su da se svakoga dana predstavljaju kao dete dana, i to nam svakog dana odnosi po pola sata, jer je po dvoje dece u pitanju. I deca se smenjuju. Svaka aktivnost koja je interaktivna, traži njihovu pažnju do kraja, jer oni znaju da će uvek nešto novo naučiti, i ako ne slušaju, propustiće bitnu stvar, a u svakom detetu čuči mali takmičar. Radi se o 36-oro vispreno aktivnih, vispreno individualnih šestogodišnjaka," odgovara Goranka sa ozarenim licem dok priča o svojoj grupi.
 
Ona u gradu ne važi za tipičnu učiteljicu. Postavila je visoke ciljeve i od dece očekuje mnogo, istovremeno im u potpunosti pružajući posvećenost i rad.
 
"Smatram da u vremenima u kojima živimo, ovo je za mene bio dar sa Neba, jer mislim da Mitrovici kao gradu i deci u njoj, ovakvih manifestija stvarno nedostaje. Smatram da su naša deca zrela, stasala i da mogu da ponesu ovakve programe. Nadam se da će sa ove priredbe svako da ponese delić sreće i radosti što je mogao da učestvuje zajedno sa svojom decom u jednoj ovakvoj manifestaciji," skromno odgovara Goranka.
 
Kakve želje i poruke upućuje roditeljima i deci za Novu godinu?
 

Pročitajte još:

Predškolci u Kosovskoj Mitrovici u Dečjoj nedelji: "Ljubav je kad se neko voli"

"Prvenstveno da živimo u miru, radosti, da znamo da sitne stvari čine život, da velike stvari budu i prođu. Roditeljima poručujem da sa ove priredbe povuku pouku da nema toga što dete ne može da uradi ako se sa njim pravilno i posvećeno radi, postupi i pristupi mu se i ako mu se ukaže poverenje. Deci želim bezbrižno detinjstvo, puno igre, smeha i radosti. Vi ste videli da je ovo bio jedan mjuzikl od 26 muzičkih tačaka. Želim da im život bude raspevan, da nijedne sekunde ne pomisle na nešto ružno, da žive u miru, blagostanju, izobilju, ali pre svega u onoj pravoj porodičnoj atmosferi, a mi smo tu da samo nadomestimo ono što porodica propusti da uradi."

 
Severna Mitrovica je danas zavejana snegom. Mraz je zaledio prozorska okna tople, raspevane i svetlucave sale, a posle priredbe u snegu su ostali tragovi dečjih i roditeljskih stopa. Deca su otišla na novogodišnji i božićni raspust, a u svoju školu i novim priredbama vraćaju se 19. januara.
 
U nastavku poslušajte deo ovog sedamdesetominutnog mjuzikla i pogledajte galeriju fotografija:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.