Zaštićeni svedok u slučaju ubistva Olivera Ivanovića odbio da svedoči jer „Srpska lista ugrožava njegov život“

saslušanje oliver ivanović
FOTO: Zakletva za pravdu

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Zaštićeni svedok odbio je da svedoči u slučaju ubistva srpskog političara iz Mitrovice Olivera Ivanovića, uz obrazloženje da Srpska lista ugrožava njegov život i život njegove porodice.

„Od strane srpske policije mi je rečeno da se ‘tačku po tačku govori o tvojoj glavi’, tako da molim vas razumite me da ne mogu“, rekao je anonimni svedok B1, izveštava „Zakletva za pravdu“.

Ne smem da se izjasnim, imam volju ali ne mogu, razumite me

B1 je ovu izjavu dao u petak na ročištu na kojem su za umešanost u slučaju ubistva Ivanovića optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović.

Oni se terete za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića u saradnji sa odbeglim optuženima Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem.

Srpska lista je politička partija koja predstavlja Srbe u kosovskom parlamentu i opštinama, dok je jedan od optuženih za umešanost u ubistvo Ivanovića, Milan Radoičić, deo ove stranke.

Prvobitno je specijalni tužilac Burim Čerkini (Çerkini) pitao svedoka B1 da li ostaje pri izjavi datoj tužilaštvu 2019. godine, ali je on odbio da svedoči rekavši da su opasnost i pretnje koje su mu upućene razlog zašto danas ne može da svedoči.

Povodom iskaza datog tužilaštvu, predsedavajući sudskog veća, sudija Valjon (Valon) Kurtaj, obavestio je anonimnog svedoka da iskaz treba da da i u sudnici i da ga uvede kao dokaz kako bi druge strane mogle da postavljaju pitanja u vezi sa istim.

Takođe, sudija Kurtaj ga je obavestio da kao svedok ima obavezu da svedoči, dok neizjašnjavanje ili protivljenje svedočenju znači da sud protiv njega mora da preduzme mere, kao što je prvo novčana kazna, a potom i kazna do 30 dana zatvora.

U međuvremenu, svedok B1 je izjavio da su pretnje na njegov račun stvarne, dodajući da će svedočiti ukoliko ga sud pozove u tužilaštvo.

„Ne smem da se izjasnim, imam volju ali ne mogu, razumite me“, rekao je dalje svedok B1.

S tim u vezi, specijalni tužilac Čerkini je rekao da se ni na koji način ne usuđuju da ugroze život svedoka, ali će kao tužilac preduzeti radnje da ispitaju koje su to ozbiljne pretnje i zastrašivanja koja su svedoka naterala da ne svedoči.

Zatim je sudija Kurtaj u vezi sa ovim svedokom rekao da će, kako bi dokazao da li su pretnje njemu i njegovoj porodici istinite, sud održati ročište, kao i sa drugim anonimnim svedokom A1, i da će tada u zapisnicima sa ovih saslušanja, njegov identitet biti sakriven i svi delovi gde se on identifikuje.

„Sud vas obaveštava da danas ne znamo konkretne okolnosti u celini, zašto ne svedočite i koji je to razlog ili kakav je rizik sa kojim se suočavate, ali ćemo zakazati ročište na kojem će samo porota i Tužilac biti prisutni i obavestićete ga zbog čega vam je prećeno“, rekao je sudija Kurtaj.

U međuvremenu, naredne sednice za ovaj predmet zakazane su za 16. i 27. septembar 2022. godine.

KoSSev: Podsetimo, Marku Rošiću, Nedeljku Spasojeviću i Radetu Basari, optuženima za pomaganje u izvršenju ubistva Olivera Ivanovića juče je odbijen predlog za izmenu mere kućnog privora koja je određena 3. juna.

Marko Rošić, Nedeljko Spasojević i Rade Basara su pre toga proveli u pritvoru više od 40 meseci.

Drugi dan svedočenja brata Olivera Ivanovića: „Na lokalu je smetao“

Miroslav Ivanović: Pozadina Oliverovog ubistva politička

„Ne zadovoljavam se imenima ubica mog brata, hoću razobličenje cele priče“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.