Zastava ponovo uklonjena, pa ubrzo vraćena na zvečansku tvrđavu – KP tvrdi da nema ništa sa tim, Arsenijević u poteri

Zvečan / Tvrđava Zvečan
Ilustracija/FOTO: KoSSev

Nepoznate osobe uklonile su po drugi put za sedam dana narodnu zastavu Srba sa zvečanske tvrđave, koja je brzom reakcijom meštana, na čelu sa lokalnim političarem, Aleksandrom Arsenijevićem, ponovo vraćena na svoje mesto. Za razliku od prošlog puta, juče je zastava uklonjena u sred bela dana, dok je i sama policija okvirno u to vreme bila na tvrđavi zbog, kako su saopštili, „sumnjivog kretanja“.

Srpska zastava na zvečanskoj tvrđavi juče je uklonjena u ranim popodnevnim satima.

Lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević, kazao je za KoSSev da je oko 13.40 dobio informaciju da su navodno dve osobe u crnim jaknama u tom trenutku skidale zastavu.

„Odmah sam pozvao policiju i to prijavio i uputio se ka Malom Zvečanu“, navodi Arsenijević.

Kaže da je nedaleko od same tvrđave uočio dva vozila – Polo sa KG tablicama u kojem su bile dve mlađe osobe i Tuareg crni RKS registarskih regiona Prištine (01), u kojem su bile takođe dve, ali nešto starije osobe.

„Oba vozila su se spuštala iz pravca Groblja kod Tvrđave ka Malom Zvečanu. Preprečio sam put vozilu Tuareg u nameri da sačekam policiju“, navodi Arsenijević, dodajući da je drugo vozilo nastavilo da se kreće ka Zvečanu.

Ovaj političar tvrdi da su u vozilu Volkswagen Touareg bila dva Albanca, te da su ga navodno opsovali i na njegovo pitanje da mu se predstave, na srpskom kazali – „šta te briga“.

Kaže da im je potom oslobodio put, te da je ovo vozilo nastavilo da se kreće velikom brzinom u istom pravcu kojim se uputio Polo. Arsenijević dodaje da je on potom svojim vozilom krenuo za Tuaregom i pratio ga sve do deonice puta Mitrovca-Zvečan, gde mu je izgubio trag.

Pozivajući se na svoje izvore, ovaj političar navodi da je kasnije saznao da je navodno reč o policijskom vozilu i da su u njemu bili službenici u civilu.

Lider Srpske demokratije kaže da ne može da tvrdi da su ove osobe skinule zastavu, ali i da „izražava osnovanu sumnju“.

Kada je drugo vozilo u pitanju – Polo KG registarskih oznaka, Arsenijević navodi da je tek naknadno saznao da su u njemu bili mladići iz Zvečana, koji su, kako navodi, takođe dobili informaciju da neko skida zastavu i uputili su se ka tvrđavi da to provere.

„Oni su krenuli kao i ja. Pošto je put ka tvrđavi uzak, džip je stao i nije im dozvolio da nastave. Oni su se, prema njihovom svedočenju, vratili u rikverc… I kada su krenuli ka Zvečanu, osobe u Tuaregu su, nakon što sam ih ja propustio, krenule za njima“, naveo je.

Arsenijević dodaje da je potom stupio u kontakt sa mladićima iz Zvečana, te da je, kaže, na njihov zahtev, otišao u policijsku stanicu kako bi oni dali izjavu u svojstvu svedoka.

Zastava bačena, pa ponovno postavljena

Sa druge strane, kada je reč o samoj zastavi na zvečanskoj tvrđavi, Arsenijević navodi da su je osobe koje su je skinile, bacile par metara dalje.

„To znači da smo pravovremeno reagovali i da nisu uspeli da je odnesu“, dodaje Arsenijević, navodeći da su on i građani koji su se okupili potom vratili zastavu.

Okvirno u vreme kada je zastava uklonjena, na samoj tvrđavi kao i u podnožju iste, više građana je primetilo pripadnike Kosovske policije sa dugim cevima.

Eljšani: Policija nije skinula zastavu

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, potvrdio je za KoSSev da je juče uklonjena zastava na Zvečanskoj tvrđavi. Iako priznaje da su službenici juče bili na ovoj lokaciji, Eljšani dodaje da je oni nisu uklonili, ali i da ne zna ko je to učinio.

Navodi da su službenici boravili na tvrđavi zbog toga što su „primetili sumnjivo kretanje“.

Na pitanje – da li se sumnjivo kretanje odnosi na posetioce koji se svakodnevno uspinju na zvečansku Tvrđavu, on je odrično odgovorio, navodeći da se radi o policijskoj proceni sumnjivog kretanja.

Tvrdi da je zastava bila na tvrđavi kada je policija bila gore.

Eljšani je ujedno potvrdio to da su osobe iz vozila sa kragujevačkim tablicama dale izjavu policiji i da je sa njima bio Arsenijević.

Srpska zastava kao i jarbol uklonjeni su sa zvečanske tvrđave i prošle nedelje. Isto kao i sada, javnosti nije poznato ko je to učinio.

Zastava je, međutim, ponovo vraćena u poslepodevnim satima, od strane, široj javnosti takođe nepoznatih osoba.

Lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević, je i prošlonedeljno uklanjanje zastave prijavio policiji, saopštivši pritom da je tada navodno fizički napadnut od strane službenika u policijskoj stanici u Zvečanu. Osim toga, incident sa policajcima, prijavio je Policijskom inspektoratu Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.