Vraćena zastava na zvečansku tvrđavu

FOTO: KoSSev

Srpska zastava, koje jutros nije bilo na tvrđavi Zvečan, ponovo je u poslepodonevnim satima vraćena na istu poziciju.

Čitaoci našeg portala jutros su javili da se sa zvečanske tvrđave ne vidi trobojka, u šta smo se potom i sami uverili.

Nije se video ni jarbol, a ko je i kada uklonio zastavu – nije bilo poznato.

To nije jutros bilo poznato ni policiji, a osim toga, izričito nam je rečeno da Kosovska policija nema ništa sa tim slučajem, ali i to da im nije stigla prijava ni žalba te da se u vezi toga ne može pokrenuti procedura.

Međutim, u poslepodnevnim satima, zastava je na istu lokaciju vraćena.

Kako nije poznato ko ju je, pretpostavlja se, noćas uklonio, sada nije zvanično potvrđeno ni ko ju je vratio.

Uklanjanje zastave jutros, koja godinama stoji na zvečanskoj tvrđavi, prema svedočenjima više meštana Mitrovice i Zvečana, uključujući i komentare na društvenim – je pogodilo, uz zahteve da se ona što pre vrati na svoje mesto.

Incident zbog zastave?

Lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević, jutros se, upravo zbog uklanjanja ove zastave, uputio u Policijsku stanicu Zvečan u nameri, kako je kazao, da slučaj prijavi.

Međutim, kako tvrdi, kada je pokušao da uđe u samu stanicu, navodno – iz portirnice je, kako je kazao, „izleteo policajac pod izgovorom da je došao da provocira“.

„Nasrnuo je na mene, uzeo mi telefon i udario me u stomak“, tvrdi Arsenijević, rekavši da su to zabeležile i kamere na objektu Policijske stanice.

Potom im je, poručuje, kazao da se ne oseća bezbedno u ovoj stanici, a od njih je zatražio da slučaj prijavi u drugu – u Mitrovici i da ga oni tamo dislociraju.

„Nakon više sati provedenih u policiji, prijavio sam slučaj skidanja zastave, ali i lomljavu i rušenje kamenja po tvrđavi dok su je skidali“, kazao je za naš portal Arsenijević.

Konkretno, kaže, prijavio je NN lica za izazivanje verske i rasne mržnje i netrpeljivosti, za uništavanje nacionalnih simbola Srba tj. uništenje narodne zastave Srba – crveno plavo bele bez grba, ističe, zaštićene Zakonom o simbolima.

Prijavio je i uništavanje kulturno-istorijskog nasleđa – s obzirom na to da se radi o istorijskom artefaktu starom najmanje 1000 godina.

Osim toga, incident sa policajcima u Zvečanu, prijavio je kosovskom Policijskom inspektoratu.

Za više informacija o slučaju u Zvečanu, obratili smo se zameniku komandira Kosovske policije za region Sever, Vetonu Eljšaniju, koji nije želeo da komentariše navode Arsenijevića, poručivši da se on može obratiti kosovskom Policijskom Inspektoratu ukoliko smatra da se službenik policije nije ponašao prema njemu u skladu sa svojim ovlašćenjima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.