Započelo brojanje glasova pristiglih poštom

Centralna Izborna Komisija započela je brojanje glasova dijaspore za gradonačelnike primljenih poštom u periodu od 15. septembra do 15. oktobra 2021. godine.

Prema rečima Valjmira Eljezija iz CIK-a, tokom ovog perioda ova institucija je primila oko 5,700 paketa sa glasačkim listićima, a nakon evaluacije u tim paketima pronađeno je 10,934 pojedinačnih koverata sa glasačkim listićima.

„Prilikom njihove verifikacije odobreno je 9,610 pojedinačnih koverata sa glasačkim listićima, dok je 1,324 odbijeno jer nisu u skladu sa zakonskim kriterijumima. Više od polovine njih je odbijeno nakon što su ih poslala lica koja nisu podnela zahtev za registraciju birača van Kosova (614) ili lica koja nisu uspela da se registruju kao glasači (200). „Postoje i slučajevi kada je paket glasačkih listića više puta poslala ista osoba (168)“, rekao je Eljezi.

Upitan kada će CIK saopštiti konačne rezultate izbora za gradonačelnika, Eljezi je nagovestio da će to biti urađeno u roku od dva-tri dana.

Prema njegovim rečima, CIK će konačne rezultate izbora za gradonačelnika objaviti nakon prebrojavanja uslovnih glasova i glasova osoba sa posebnim potrebama, koji će po našem planu biti prebrojani u ponedeljak, kao i nakon dobijanja potvrda iz IPŽP-a i Vrhovnog suda. 2017. CIK-u je trebalo 9 dana da objavi konačne rezultate prvog kruga izbora za gradonačelnika i još tri dana da ih potvrdi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.