Zaplenjena oprema za rudarenje kriptovaluta u južnom delu Mitrovice

FOTO: Koha

Kosovska policija zaplenila je danas u selu Svinjare, u opštini južna Mitrovica, uređaje za rudarenje kriptovaluta.

Službenici su izvršili pretres u kući u ovom selu gde su pronašli 12 uređaja za koje se sumnja da su korišćeni za ovu aktivnost koja je zabranjena na Kosovu.

Portparol Kosovske policije za region Južne Mitrovice, Avni Zahiti, potvrdio je za Gazeta Express da su operaciju izveli istražitelji regionalnog sektora uz podršku Jedinice za brzo reagovanje.

„Tokom pretresa pronađeno je dvanaest uređaja konektovanih za električnu opremu i internet, za koje se sumnja da su korišćeni za proizvodnju kriptovaluta“, rekao je Zahiti.

Express prenosi da je u vezi sa ovim slučajem identifikovan osumnjičeni, te da je obavešten tužilac koji je naložio da carinski organi preduzmu dalje istražne radnje.

Kosovske institucije zabranile su proizvodnju kriptovaluta krajem 2021. godine, u sklopu mera za smanjenje potrošnje električne energije, a usled energetske krize i ugroženosti redovnog snabdevanja strujom.

Policija je od zabrane proizvodnje kriptovaluta izvršila veći broj akcija zaplene ovih uređaja širom Kosova, uključujući i Sever.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.