Zapad neće Samoopredeljenje u novoj vladi

Predstavnici SAD i Nemačke protive se učešću pokreta Samoopredeljenje u vladi Kosova. To su preneli liderima Alijanse za budućnost Kosova i Demokratskog saveza Kosova Ramušu Haradinaju i Isi Mustafi, javila je sinoć prištinska televizija Kohavision.
 
Prema portalu Koha net, Haradinaj će pokušati da približavanje sa Samoopredeljenjem iskoristi do poslednjeg trenutka, kada treba formirati nove institucije.
 
Najavljenog susreta lidera postizborne koalicije DSK, AZBK i Inicijative za Kosovo sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem, juče nije došlo.
 
Potpredsednik ”Samoopredeljenja” Visar Imeri, je listu ”Koha ditore” rekao da je od pet tačaka koje je napisala Radna grupa, postignuta saglasnost oko tri. 
 
Da se formira skupštinska komisija za istragu privatizacije, dijaloga i da se o pitanjima dijaloga odlučuje konsenzusom. Dve tačke sa kojima se blok DSK, ABK i Inicijativa po Imerijevim rečima nije složio, su da ”Samoopredeljenje” rukovodi dijalogom sa Srbijom i da Sporazum od 19. aprila prošle godine bude poslat Venecijanskoj komisiji.
 
Haradinaj je posle susreta sa predstavnicima nesrpskih manjinskih zajednica izjavio da je dokument koji je Samoopredeljenje dostavilo liderima koalicije, kada se očekivalo potpisivanje sporazuma, proces vratio na početak.
 
Dodao je da kao budući premijer Kosova neće dozvoliti da se Kosovo izoluje, aludirajući na zahteve Samoopredeljenja za prekidom razgovora sa Srbijom i da u Vladi Kosovo, nasuprot jasnim ustavnim i zakonskim rešenjima i obavezama, ne budu predstavnici Srpske liste.
 
Prištinski mediji ukazuju na mogućnost teških incidenata oko mesta za sedenje u sali Skupštine.
 
Naime, predstavnici pobedničke koaliicije na čelu sa Demokratskom partijom Kosova smatraju da im pripada centralno mesto u sali, dok je Predsedništvo Skupštine Kosova starog saziva odlučilo da to mesto pripada postizbornoj koaliciji.
 
To može dovesti do teških nesporazuma i mogućih incidenata pre početka sednice Skupštine Kosova zakazane za 17. juli.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.