Žal za nekadašnjim pijačnim danom u Leposaviću

Četvrtak je u Leposaviću tradicionalno rezervisan za pijačni dan. Nekada je taj dan odisao žamorom ljudi i punim tezgama, dok je danas četvrtak samo jedan uobičajeni dan, jer sve više proizvođača plasira svoje proizvode u marketima i omanjim trgovinama.

Da je nekada pijačni dan u Leposaviću bio posećeniji, kao i da je bilo više onih koji izlažu svoje proizvode, tako i onih koji su zainteresovani da iste pazare, tvrde i sami prodavaci koje je ekipa RTV Mir zatekla prošlog četvrtka za svojim tezgama.

Smatraju da je razlog tome besparica, ali i konstatuju da se potražnja osetno povećava u periodu primanja plata i penzija.

Na tezgama se mogu videti raznovrsni proizvodi, mlečni, voće i povrće, ali i sadnice i garderoba, dok najveće interesovanje vlada za povrćem i voćem, s obzirom na to da je u toku Vaskšnji post.

Prodavci kažu da su cene standardne i usklađene platežnim mogućnostima građana. Pa tako na pijaci u Leposaviću zelenu salatu možete kupiti za 50 dinara, a kilogram šargarepe i cvekle za 100 dinara. Sve je, kako kažu, domaća proizvodnja.

Svoje proizvode oni izlažu na tezgama koje su kao poklon grada Beograda dodeljene Javnom komunalnom preduzeću 24. novembar iz Leposavića.

Time je i te kako olakšana prodaja proizvoda, tvrde prodavci, međutim, navode i da cena zakupa od hiljadu dinara na mesečnom nivou „nije baš toliko pristupačna“.

Prodavci tvrde da su uslovi pristupačni, kao i da je lepo uređena pijaca, ali i da je zimi najteže.

Minorna prodaja, a otvoren prostor. Da li ćemo dostići evropske standarde i dočekati bolje uslove i topao, zatvoren prostor za prodaju domaćih proizvoda, ostaje nam da saznamo u godinama koje slede.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.