Zakasneli poziv za konsenzus o dijalogu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Nekoliko dana pre sastanka u Briselu sa svojim kolegom, Aleksandrom Vučićem, predsednik Kosova, Hašim Tači, zatražio je konsenzus za dijalog, ne samo od političkih partija, već i medija i civilnog društva.

Ali ovaj zahtev od prvog čoveka države nisu u razmatranje uzeli civilno društvo i mediji. Smatraju da je ovo zakasneli potez predsednika Tačija.

Jeta Krasnići, menadžer projekta za dijalog Kosovskog demokratskog instituta, kaže za Radio Slobodna Evropa da je potreba za konsenzusom nastala još pre godinu dana, kada se shvatilo da Kosovo i Srbija idu ka kraju dijaloga.

„Naravno, podrška koju civilno društvo može da da ovom procesu dobrodošla je, ali iznad svega to je javni proces, u kojem bi trebalo da bude konsenzusa među političkim strankama, da postoji koordinacija institucija i svakako da se formiraju grupe stručnjaka o pitanjima o kojima se očekuje da će se razgovarati u okviru ovog procesa,“ kaže Jeta Krasnići.

U međuvremenu, analitičar Imer Muškoljaj, procenjuje da je zahtev predsednika Tačija zakasneo. Prema njegovim rečima, mediji su kontinuirano obavljali svoj posao na najbolji mogući način u pogledu izveštavanja o dijalogu.

RTK2: Dva dana pre susreta predsednik Kosova nije obavestio o kojim temama će se raspravljati u Briselu, piše list „Zeri“.

Iako se za dva dana očekuje početak završne faze dijaloga sa Srbijom, predsednik Kosova Hašim Tači nije obavestio o temama o kojima će se diskutovati u ovoj fazi, iako će upravo on predstavljati Kosovo u ovom procesu.

Poznavaoci dijaloga veruju da odlazak Tačija u Brisel bez postizanja šireg političkog konsenzusa može da vrati scenario demarkacije, piše dalje „Zeri“.

Po njihovom mišljenju, ako se ova faza završi bez šire saglasnosti, usvajanje konačnog sporazuma Kosovo-Srbija može da potraje nekoliko godina, kao što se to desilo sa demarkacijom sa Crnom Gorom.

„Gospodin Tači zna da će nova faza dijaloga sa Srbijom uskoro početi, a ovaj poziv ili pokušaj da se dođe do konsenzusa trebalo je da se dogodi mnogo ranije. Sada kada upućuje takav poziv, a mislim da je u nedelju sledeći ili prvi sastanak završne faze dijaloga, prekasno je da se postigne takav konsenzus,“ Muškoljaj procenjuje.

Predsednik Tači je takođe pozvao političke subjekte na uključivanje u dijalog između Kosova i Srbije.

Na njegove pozive za konsenzusom i unutrašnjim političkim kompromisom u ovoj fazi dijaloga opozicioni politički spektar negativno je odgovorio.

Čak i na poslednjem okruglom stolu koji je organizovala Socijaldemokratska partija predloženo je da proces dijaloga sa Srbijom predvodi Skupština Kosova.

Međutim, u nedelju, 24. juna u Briselu, biće održan sastanak između Kosova i Srbije na predsedničkom nivou.

Ovaj sastanak će se fokusirati na raspravu o dosadašnjim sporazumima, izazovima njihove primene i dalje korake ka normalizaciji odnosa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.