Dačić: Bar desetak država vaga stav o Kosovu

„Barem desetak država trenutno vaga stav o KiM. Mnogo je zemalja priznalo Kosovo ne raspolažući pravim informacijama, i sada, kad vide kako zaista stoje stvari, preispituju odluke“ – saopštio je javnosti šef srpske diplomatije Ivica Dačić u komentaru za Večernje novosti. Posle informacije da je priznanje Kosova povukla Liberija, što je Priština demantovala, isti list u tekstu „PADA PODRŠKA PRIŠTINI: Klima se još 10 priznavanja Kosova“ navodi: „Druga odluka o povlačenju priznavanja Kosova u periodu od četiri meseca, kao i prethodne dve od prošle godine, Beogradu daju nadu da je realno dalje smanjivanje broja zemalja koje su prethodnih godina stale uz Prištinu“. 

Dačić je, sa druge strane, još jednom ponovio svoju raniju tvrdnju da „veruju“ da će broj priznanja Kosova „pasti ispod 100“:

„A tada takozvano Kosovo može samo da sanja da će postati deo međunarodnih organizacija.“

Novosti pišu dalje da je jedna od organizacija čiji prag se „Priština nameračila da preskoči ove jeseni“ – INTERPOL.

Za prijem nove članice neophodna je dvotrećinska većina glasalih, a od prošle godine, kad su primljeni Palestina i Solomonska ostrva, INTERPOL ima 192 članice, podseća isti list i dodaje:

„Zbog toga je za Beograd prioritet da u naredna četiri meseca, do zasedanja Generalne skupštine svetske policijske organizacije, umanji broj sigurnih glasova za tzv. Kosovo.“

Zvanični Beograd takođe je tvrdio da su priznanje Kosova do sada povukli i – Surinam i Burundi, dok je Priština ove navode demantovala, kao i one da je Liberija povukla priznanje. Osim da se radi o lažnim vestima, Priština tvrdi i da se radi o „srpskoj propagandi“.

Beogradski list je preneo i komentar nekadašnjeg ambasadora u Beču i Berlinu, Milovana Božinovića, koji je ocenio da je „povlačenje priznavanja Kosova moralna pobeda Srbije“:

„Ovakvi potezi, bez obzira na to što dolaze od manjih i dalekih zemalja, govore da je problem Kosova i dalje otvoren, a ne gotova priča, kako bi neki hteli da ga prikažu. To sigurno ima uticaja i na druge države, jer unosi sumnju kod ostalih da nije nepovratno ono što su mislili da je činjenica. Istina, kod mnogih je manevarski prostor sužen, jer se nalaze pod pritiskom većih zemalja.“

Podaci o broju priznanja nisu identični prema beogradskim i prištinskim izvorima. Prema podacima kosovskog MSP-a, Kosovo ima 116 priznanja. Broj priznanja drugačiji je prema podacima Kancelarije za KiM i iznosi 107, odnosno 108 sa Gvinejom Bisao za koju se navodi da je povukla priznanje.

Večernje novosti su preneli da „ni u Ujedinjenim nacijama“ ne postoji baza podataka u kojoj bi moglo da se proveri da li su „validna“ sva priznavanja za koja Priština tvrdi da ih je dobila, te da Srbija „već neko vreme kontroliše te informacije“.

„Kad se sa ranije napravljenog spiska oduzmu zemlje koje su promenile odluku, tzv. Kosovo uz sebe ima 105 država,“ zaključuju Večernje novosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.