Vučić i Tači u Davosu o nastavku dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Davosu, gde obojica borave u okviru 48. Svetskog ekonomskog foruma. Razgovarali smo o nastavku dijaloga i nastavku rešavanja problema; o tome da je važno da nastavimo da razgovaramo i razmišljamo o budućnosti srpskog i albanskog naroda, istakao je Predsednik Srbije. Iz Prištine drugačija poruka. Razgovarali smo "o neophodnosti postizanja istorijskog sporazuma između dve države", kazao je Tači. 

"Da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni i ljuti"

"Mi moramo da odlučimo šta je to što možemo, šta je to što želimo, šta je to što hoćemo sa sobom; da u budućnosti imamo realan, ozbiljan i odgovoran pristup. Da izgubimo najmanje što moramo, a da dobijemo najviše što možemo," rekao je u izjavu RTS-u iz Davosa Vučić.

"Ja sam bezbroj puta rekao da situacija u kojoj se mi i Priština dogovaramo mora da bude takva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni i ljuti," dodao je.

Naveo je i da "ako neko misli da može da dobije sve, a da drugi ne dobije ništa, onda je to pogrešan put koji neće dovesti ni do kakvog rešenja".

Vučić je kazao da je Tačiju preneo i da ne razume zašto su prihvatili samo razmenu informacija kada je u pitanju istraga ubistva Olivera Ivanovića, a ne učešće Srbije, ali i dodao da se nada da će oni pronaći ubice Ivanovića.

"Istorijski sporazum – jedini način očuvanja mira"

Predsednik Kosova, Hašim Tači, oglasio se na svom Facebook profilu.

"Razgovarali smo o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i o neophodnosti postizanja istorijskog sporazuma između dve države," napisao je Tači.

"To je jedini način očuvanja mira i otvaranja evropske perspektive za čitav Zapadni Balkan," dodao je.

Predsednik Srbije kazao je juče za Sputnjik da se "nada kompromisnom rešenju, ali da ne polaže velike nada da će se to desiti do kraja 2018.".

Tači i Vučić poslednji put razgovarali su telefonom – dan nakon ubistva Olivera Ivanovića. Tema njihovog razgovara bila je upravo ubistvo Ivanovića.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.