"Za vreme Tita građani drugog reda, ali smo bar putovali"

(Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan) 

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je u pomoćnoj sali Skupštine Kosova da je odlaganje vizne liberalizacije teška provokacija zvaničnog Brisela. Rukovodstvo EU pokazalo je nesposobnost i odustvo političke volje da odobri Kosovu liberalizaciju viza, rekao je Tači.

Građanima Kosova treba reći istinu, jer su kosovske institucije ispunile sve uslove, čak i one dodatne koje je zahtevao Brisel, izjavio je pred poslanicima Skupštine, ministar spoljnih poslova Hašim Tači istakavši da je odugovlačenje procesa sramno.

„Kašnjenja su apsurdna i namerna i nepravedna su za Kosovo, ali ne samo nepravedna već istovremeno mogu da podstaknu negativne efekte i da se ponovo optužujemo za blokadu, da ponovo budemo okrivljeni," rekao je ministar spoljnih poslova.

Tači upozorava da što je duže Kosovo u izolaciji to je veći riziku od verskog ekstremizma i političkog ekstremizma.Po njegovom mišljenu odlaganje vizne liberalizacije je uvreda za građane Kosova.Ne želeći da podvlači paralelu između bivše Jugoslavije i Kosova danas, Tači je rekao da su u Jugoslaviji barem Albanci mogli slobodno da putuju.

"Sećamo se vremena kada smo se tretirani kao građani drugog reda, ali smo se barem slobodno kretali. Nemam nostalgiju i čežnju za Titom, ali tako je bilo”, kazao je Tači.

Tači je naveo da ne poziva na protest, ali 2 miliona građana imaju svako pravo da izraze svoje neslaganje protiv odluke EU.U interesu Brisela je da okonča izolaciju Kosova, jer mi nemamo drugi i ne tražimo drugi put," zaključio je Hašim Tači.

Nakon obraćanja šefa kosovske diplomatije poslanici su izabrali 8 članova Upravnog odbora Kosovske agencije za privatizaciju, a ispred srpske zajednice izabran je Ranko Đokić iz Zvečana.Poslanicima opozicije nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sednici u pomoćnoj sali Skupštine Kosova.Ovom sednicom završeno je ovogodišnje zasedanje i istovremo je počeo zimski odmor za kosovske parlamentarce.

RTK2

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.