Za EULEX i Tribunal će se glasati u paketu

Izvor: (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan) Info-ks
 
Istim instrumentima kojim će se obezbjediti dopunski mandat EULEX-u, biće formiran i Specijalni sud zaratne zločine. To će biti urađeno preko razmjene pisama između predsjednice Jahjage i šefice za spoljnu politiku EU Ashtonove, prenosi "Koha ditore".
 
Nacrti su sada pripremljeni. Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, je predstavnike kosovoskih institucija i političkih partija upoznao sa sadržajem pisama.
 
Predsjednica Atifete Jahjaga, je autoritet koji će tražiti od Evropske unije formiranje specijalnog suda za suđenje osobama odgovorinim za najozbiljnije zločine za koje se tvrdi da ih je u preriodu od 1998 – 2000 počinila Oslobodilačka vojska Kosova, a koji su evidentirani u izvještaju izvjestioca Dicka Martyija. To će biti urađeno bez prethodnog stava Skupštine.
 
U ponedjeljak ujutro je specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar, upoznao predsatavnike kosovskih institucija i političkih partija sa sadržajem pisama.
 
Poslije razmjene, za njih će se glasati u Skupštini u zakonskoj formi za ratifikaciju međunaronih sporazuma.
 
Da bi glasanje bilo uspješno traže se glasovi dve trećine poslanika. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.