Vulin: Umetnička instalacija "Mising" uskoro u Italiji

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa predsednikom italijanskog udruženja "Prijatelja Dečana", Frančeskom Skarpijem o detaljima gostovanja umetničke instalacije "Mising" (Nestali) u više gradova Italije.
 
Ministar Vulin je u Domu kulture u Gračanici najavio da će ta umetnička instalacija, koja govori "o tragičnoj istini naših nestalih", od ovih dana početi da putuje po Zapadnoj Evropi, a njena prva stanica će biti Venecija.
 
U Italiji će "Mising" biti na trgovima dvanaest gradova i ostaće tamo godinu dana.
 
"Godinu dana će istinom o KiM moći da se informišu građani Italije, zahvaljujući našim prijateljima iz organizacije Prijatelji Dečana, ovu istinu ćemo pokazati celom svetu", podvukao je Vulin.
 
On je naglasio da je to projekat koji će trajati i "trajaće dokle god istina o svim nestalim, postradalim, pobijenim, o svim nevinim žrtvama svega što se dešavalo na prostoru KiM ne bude već jednom sasvim razjašnjena i ne bude već jednom čitav svet znao šta se zapravo ovde desilo i šta je sa sudbinom ovih ljudi".
 
"Iza njih su ostale porodice, iza njih je ostalo sećanje i iza njih je ostalo pitanje "zašto". Kome su smetali, kome su se zamerili i zašto još uvek nema istine o njima. Naši prijatelji će nam pomoći u tome, da ceo svet svojim očima vidi istinu koja je dugo sakrivana i da vidi istinu sa kojom nema rasprave. To je istina pred kojom se samo pogne glava, porodicama izjavi saučešće i obeća da će za njih važiti ona ista prava koja važe za bilo koje ljudsko biće na planeti Zemlji – pravo na život, a ako je taj život prekinut onaj ko ga je prekinuo, da odgovara za to, ništa više", podvukao je ministar Vulin.
 
Umetnička instalacija "Mising" postavljena je na desetu godišnjicu martovskog pogroma, u znak sećanja na nestale Srbe u pokrajini, a u organizaciji Udruženja porodica stradalih na Kosovu i Metohiji "Kosovske žrtve" i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.