Ugašena služba i dalje gasi požare na Severnom Kosovu

Vatrogasci Severne Mitrovice protestovali treći dan: Beograd ih penzionisao, a Priština ih ne zapošljava; vatrogasce posetio gradonačelnik Goran Rakić i obećao pomoć; protesti obustavljeni do ponedeljka;  TONSKA izjava sa današnjeg protesta i cirkularno pismo vatrogasaca.
 
Vatrogasci Severne Mitrovice tri dana za redom protestuju zbog toga što već četvrti mesec ova služba nema regulisan radno-pravni status i ne prima platu. Oko četrdesetak vatrogasaca kamionima blokira ulicu ispred vatrogasne stanice na kraći vremenski period. U zgradi vatrogasne službe smeštena je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, kojoj su vatrogasci i uputili svoje zahteve u pisanoj izjavi. Pismo je cirkularno upućeno na još nekoliko adresa. 
 
“Već četvrti mesec radimo bez plate. Radimo normalno kao i kad smo primali platu, s tim što nismo integrisani u kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova, kao što je to već slučaj sa policijom, a pokrivamo teritoriju dve opštine – Severne Mitrovice i Zvečana”, kaže za KoSSev vatrogasac Dane Žigić.
 
Neimenovani izvor iz ove vatrogasne službe rekao je za naš portal da su se vatrogasci “samoinicijativno odlučili da isteraju vozila na ulicu i tako privuku pažnju javnosti, jer pozivi za strpljenje i obećanja koje im je dao njihov komandir, Ljubiša Vučinić, nisu urodili plodom.”
 
Naš izvor je dodao da su se vatrogasci na ovaj korak odlučili uprkos izostanku podrške njihovog  komandira, te da u štrajku učestvuje 40 vatrogasaca, kao i to da mnogi mladi vatrogasci ne bi ni potpisali rešenja o penzionisanju da im nije obećano da će nastaviti sa radom.
 
Vatrogasce je tokom jučerašnjeg protesta obišao i gradonačelnik Goran Rakić, koji je i sam nekada radio u ovoj službi. On je vatrogascima pružio podršku i obećao da će do ponedeljka pokušati da reši problem. Vatrogasci su na današnjem protestu odlučili da do ponedeljka odlože proteste i sačekaju, kako im je obećano, moguće rešenje. U protivnom, vatrogasci su najavili intenzivnije proteste, u kojima će blokirati i ostale delove grada.
 
Rešenja srpskog MUP-a o “prevremenoj posebnoj penziji” uz obećanje o integraciji u kosovski MPB
 
Primenom odredbi Briselskog sporazuma o policiji, vatrogascima su, kao i ostalim pripadnicima MUP-a Srbije na Severu Kosova, uručena “rešenja o prevremenoj posebnoj penziji” krajem decembra prošle godine, uz obećanje pretpostavljenih da će ih kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova odmah integrisati u svoje redove, te da će tako nastaviti sa radom. 
 
Tri meseca kasnije, to se još uvek nije dogodilo, iako vatrogasci svakodnevno dolaze na posao. Od Nove Godine do danas, vatrogasna jedinica iz Severne Mitrovice imala je preko 300 intervencija, posvedočili su jutros okupljeni vatrogasci za naš portal.
 
“Gasili smo požare i u albanskim sredinama – u Vidomirićima, u selima Žaže i Lipa,” rekao je vatrogasac Žigić. “Naš posao je veoma rizičan, to svi znaju. Moguće je uvek da nam se nešto loše desi tokom našeg radnog zadatka. Kako će onda nadležna ministarstva i vlasti reagovati kada mi za njih ni sada ne postojimo? Šta će biti sa našim porodicama?!” – naglasio je ovaj vatrogasac.
 
Za razliku od vatrogasaca, četiri meseca od raspuštanja srpske policije na Severu Kosova, oko tri stotine policajaca je već obuklo kosovske uniforme. Kod njih se proces integracije odvija bez većih problema, uprkos tome što su neki od bivših pripadnika MUP-a odustali, a neki nisu prošli program selekcije.
 
Vatrogasci Severnog Kosova su do proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine funkcionisali pod nadležnošću UNMIK-a, da bi nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, odbili da se integrišu u kosovski sistem, kada ih je i MUP Srbije, uz policiju, preuzeo, a srpsko Ministarstvo pravosuđa je preuzelo zatvor u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.
 
Međutim, i među samim vatrogascima, bilo je onih koji su primali platu iz oba sistema, a što je bilo najzastupljenije kod vatrogasaca u Leposaviću.
 
Vatrogasne stanice na Severu Kosova nisu nikada prekidale sa radom, bez obzira koji je sistem bio aktuelan.
 
U nastavku –
pismo koje su vatrogasci poslali na više adresa, možete pročitati OVDE.
Poslušajte TONSKU IZJAVU vatrogasca Daneta Žigića, sa današnjeg protesta:

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.