Vulin: Uhapšenim Srbima omogućiti da se brane sa slobode

KLINA – Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je da se Srbima koji su uhapšeni minulih dana na Kosovu omogući elementarno ljudsko pravo i odbrana sa slobode.

Vulin je u Klinavcu u opštini Klina podsetio da su uhapšeni lider SDP Oliver Ivanović, penzionisani policijski pukovnik Dragoljub Delibašić, a pre njih Laza Lazić i Žarko Veselinović koji su pritvoreni više meseci.

„Ne možemo mi da utičemo na to da li će se pokrenuti ova ili ona optužnica, to nije u našoj moći. Ali možemo da tražimo da se brane sa slobode, možemo da tražimo da im se obezbedi elementarno ljudsko pravo“, istakao je ministar Vulin.

On je naglasio i da se poslednja hapšenja na severu Kosova ne mogu dobro odraziti na predstojeće izbore za gradonačelnika Kosovske Mitrovice 23. februara.

„Teško je naći opravdanje i objašnjenje da za nešto što se desilo ili nije desilo pre 14 godina vi to uradite sada. UNMIK je inače odbacio mnoge od ovih slučajeva o kojima govorimo, ali imali ste 14 godina vremena da procesuirate ljude koji su vam bili tu, Oliver Ivanović je bio potpredsednik Skupštine Kosova, dakle teško da ste mogli naći nekog koga biste lakše mogli da privedete pravdi ili čemu god i vi to niste uradili za ovih 14 godina i sad to radite. Teško je ne pomisliti da postoji i neka politička pozadina iza svega toga“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, to se ne može dobro odraziti na izbore, kao i da atmosfera straha, sumnje i nepoverenja nije nešto što doprinosi nijednom političkom procesu pa neće doprineti ni ovom.

„Vlada Repubike Srbije će ispuniti svoje obaveze, i sve što je do nas mi ćemo učiniti da izbori proteknu mirno i da bude sve u redu, ali ne možete vi ljudima narediti da se dobro osećaju kada se njihove komšije hapse, kada niko ne zna ni zašto ni kako i kada za njih institucija odbrane sa slobode je najveći mogući domet, a i do nje ne mogu da dođu“, kazao je on.

Vulin je rekao da je od Euleksa zvanično zatražio informacije o eventualnom postojanju spiskova lica koja se terete za ista dela kao Ivanović i Delibašić i da će čim bude dobio odgovor, to podeliti sa javnošću Srbije.

„Sama priča o postojanju nekakvih spiskova unosi veliki nemir među Srbe na KiM. Vaše elementarno pravo je da, ako vas neko za nešto goni ili sumnjiči, da to znate. Toliko bar mora da se zna“, smatra Vulin.

On je rekao da Kancelarija za KiM radi ono što može kako bi pomogla tim ljudima, obezbeđuje pravnu pomoć, ali da to nije dovoljno.

„Kancelarija za KiM radi ono što može, obezbeđuje advokata za svakog od njih, pokriva sudske troškove, ali da to ni izbliza nije dovoljno ako se međunarodna zajednica ne bude angažovala, i ne bude pogledala u prirodu svih ovih slučajeva, ako ne bude omogućila da se svi ti ljudi, ako ništa drugo, bar brane sa slobode“, podvukao je Vulin.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.