Vulin: Radost Božića na KiM kvare nerasvetljeni zločini

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin čestitao je vernicima Božić i ocenio da se radost ovog praznika na Kosovu i Metohiji godinama kvari time što se ne znaju počinioci zločina počinjenih nad Srbima u Pokrajini.

Vulin je u Pećkoj patrijaršiji prisustvovao Božićnoj liturgiji i zatražio je od međunarodne zajednice da obezbedi uslove za povratak raseljenih na Kosovo i Metohiju.

"Svim pravoslavnim vernicima želim da čestitam praznik Hristovog rođenja i da im poželim da danas praznik provedu sa onima koje vole, sa svojim porodicama u miru i toplini porodičnog doma", poručio je Vulin iz porte Pećke patrijaršije.

Božićnoj liturgiji u Pećkoj patrijaršiji prisustvovali su predsednik Srpske liste Slavko Simić, šef Biroa Kancelarije za KiM u Kraljevu – Aleksandar Erac, državni sekretar Aleksandar Jablanović, srpski poslanici u Skupštini Kosova Bojan Mitić, Milka Vuletić i Milena Milićević i manji broj Srba iz Metohije.

Božićna liturgija jutros je služena i u ostalim manastirima i crkvama na Kosovu i Metohiji.

Vulin je sa saradnicima i pojedinim predstavnicima Srba u kosovskim institucijama u osnovnoj školi "Janko Jovićević" uručio mališanima božićne paketiće i njima i njihovim roditeljima čestitao Božić.

U izjavi novinarima je podsetio da je pre tri godine Srbija tražila da se istraga o ubistvu dece iz Goraždevca na reci Bistrici, koje se dogodilo 2003. godine, ponovo pokrene, ali da je rečeno da nema novih dokaza.

"Evo pre nekoliko dana smo imali pokušaj ubistva u Goraždevcu, ponovo se pucalo u Goraždevcu. Nadam se da za to ne fali dokaza, da bar istraga može da se sprovede do kraja i da ćemo bar za to znati ko su počinioci, ko su ljudi koji su ponovo pokušali da ubiju gorazdevačku decu", rekao je Vulin.

Vulin je u izjavi Tanjugu rekao da se na praznik ne zahteva, već da na praznik može da se moli, zbog čega je zamolio međunarodnu zajednicu da se seti obaveza koje je preuzela u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Molim je da obezbedi povratak za sve koji su ikada raseljeni sa KiM, molim ih da sve ono što žele i što čine svojim državljanima i svojim građanima da to rade i na KiM. Samo tako će i današnji praznik i svaki drugi praznik biti isti za Srbe na Kosovu i Metohiji kao što treba da bude za svako ljudsko biće", rekao je Vulin.

RTS/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.