Vulin po treći put za nedelju dana ne može na Kosovo

Ministar bez portfelja Vlade Republike Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, po treći put za sedam dana nije dobio dozvolu prištinskih vlasti da poseti Kosovo i Metohiju, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je tražio da danas, na Veliki Petak,  prisustvuje bogosluženju u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici, zajedno sa još 120 raseljenih Đakovčana. Umesto dolaska na Kosovo, Vulin je danas sa gradonačelnikom Novog Sada, Milošem Vučevićem, dočekao 50 učenika iz Goraždevca i Vidanja u Gradskoj kući Novog Sada, koji će uskršnje praznike provesti u Vojvodini.

"Ponovo su vlasti u Prištini pokazale da se politika aparthejda i zabranjenenih gradova za Srbe na Kosvu i Metohiji nastavlja. Kao i na Badnje veče, Srbima raseljenim iz Đakovice, zabranjeno je da na Veliki Petak budu sa svojim ministrom i obiđu svoju crkvu u predvečerje najvećeg hrišćanskog praznika", stoji u saopštenju.

"Ovo je više nego jasna poruka da prištinske privremene institucije ne žele Srbe u Đakovici. Đakovica je za Srbe zabranjen grad, jer neko ne želi ni podsećanje da je 12.000 Srba pre sukoba u Pokrajini živelo u tom gradu, a sada su ostale samo četiri starice", navedeno je iz Vulinove kancelarije i zatraženo od međunarodne zajednice da učini sve kako bi se "ukinuo poslednji aparthejd na tlu Evrope, gde je sloboda kretanja jedna od osnovnih vrednosti civilizovanog društva".

Vulin je planirao da pre pet dana poseti srpske porodice u selima Budriga i Rajanovce, u gnjilanskom kraju, a onda da dva dana kasnije, na godišnjicu od postizanja Briselskog sporazuma, da intervju za RTK2, kanal na srpskom jeziku. Oba puta, kao i danas mu nije dozvoljen ulazak na Kosovo. Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi je ranije ove nedelje saopštio da je takva odluka doneta recipročno, jer srpske vlasti prethodno nisu odobrile dolazak kosovskom ministru za kulturu, Memlija Krasnićija, u Bujanovac gde je trebalo da učestvuje na tribini o kulturi Albanaca na jugu Srbije.

Deca iz Goraždevca i Vidanja provešće uskršnje praznike u Vojvodini, a domaćin će im biti Južnobački okrug. Pored Novog Sada, deca sa Kosova i Metohije će u toku trodnevne posete ovom Okrugu obići Futog, Sremske Karlovce, Bečej i Petrovaradinsku tvrđavu
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.