Upozorenje američkim građanima tokom praznika na Kosovu

Izvor: RTK2/RTK (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Biro za diplomatsku bezbednost američkog Stejt departmenta je izdao saopštenje u kome poziva američke građane na Kosovu da budu oprezni tokom Uskrsa, aludirajući na opasnost od ekstremnog islamizma, prenosi RTK.

Saopštenje se zasniva na informacijama koje poseduje Američka Ambasada u Prištini, a koje se odnose na pretnje pravoslavnim verskim objektima na Kosovu, prenose kosovski elektronski mediji.

Ovo je prvi put da jedna američka organizacija upućuje ovakav poziv američkim građanima na Kosovu uoči jednog od najvećih hišćanskih praznika kao što je Uskrs, i da je aluzija više nego jasna svima onima koji prate ”evoluciju i involviranje” nekih segmenata kosovskog društva. 

Slično saopštenje ove interne vladine organizacije – Konsultativnog saveta za bezbednost van SAD-a, je u februaru takođe savetovao američkim građanima opreznost i skretao pažnju na ”rast ekstremnog islamizma na Kosovu, a posebno van Prištine” .

“Uskrs ima izuzetnu važnost za hrišćansku zajednicu i katoličku i pravoslavnu i očekuje se da u njihovim verskim objektima bude znatno više ljudi nego obično. Imajući u vidu povremene pretnje verskim objaktima na Kosovu, posebno najpoznatijim crkvama u urbanim centrima, američka Ambasada želi da skrene pažnju svim američkim građanima na Kosovu da budu oprezni i da kosovskoj policiji javljaju o svakoj sumnjivoj aktivnosti ”, kaže se u preporuci Saveta američkim građanima koji su ili planiraju da putuju ovih dana na Kosovo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.