Ministri za Kosovo i odbranu u manastiru Devič

Posle tri neuspela pokušaja u poslednjih sedam dana da dođe na Kosovo, Aleksandar Vulin će Uskrs proslaviti ipak na Kosovu. Sa ministrom odbrane Nebojšom Rodićem, on će prisustvovati uskršnjoj ponoćnoj liturgiji u manastiru Devič, saopšteno je iz Vulinovove kancelarije.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju je istovremeno čestitao Uskrs pravoslavnim vernicima i sveštenstvu na Kosovu i Metohiji.

"Praznični dani pred nama uvek nas iznova podsećaju na trijumf Hristove žrtve, na pobedu života i dobra i na univerzalne vrednosti ljubavi i pravde, što nam daje snagu da istrajemo u našim naporima, zarad bolje i lepše budućnosti. Jer, kao što posle Velikog petka uvek dođe Vaskrs, tako i dani odricanja i žrtvovanja ustupaju mesto materijalnoj i duhovnoj obnovi. Neka nam svima zajedno Vaskrs bude putokaz međusobnog razmevanja, sloge i poštovanja i neka unese radost i sreću u sve domove", kaže se u čestitiki.

Manastir Devič je jedan od najznačajnijih manastira na Kosovu i Metohiji, poznat pre svega po moštima i zaštitniku manastira Joanikija Devičkog. Ovaj XV-vekovni manastir je više puta tokom istorije stradao, a poslednji put je do temelja spaljen u martovskom pogromu 2004, kada su iz pepela vojnici KFOR-a uspeli da izvuku mošti. Manastir sa ženskim sestrinstvom je danas obnovljen, a čuvaju ga pripadnici KPS policije i stecište je hodočasnika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.