Festival „Medimus“ počinje sutra u Prizrenu

Manastir Sveti Arhangeli
Foto: KoSSev

Međunarodni festival srednjovekovne i renesansne muzike „Medimus“ održaće se i ove godine u Prizrenu, peti put zaredom. Festival će trajati dva dana – 3. i 4. okrobra, i biće održan u porti manastira Sveti Arhangeli, za razliku od prethodnih godina kada se održavao u atrijumu crkve Svetog Spasa.

Festival će i ove godine biti obogaćen najrazličitijim srednjovekovnim sadržajima. Ovogodišnji „Medimus“ otvoriće etno dvojac Braća Teofilović (Ratko i Radiša) u 18 časova, a odmah za njim posetioci će imati priliku da uživaju u izvedbi dramske umetnice, Marije Bergam.

Sutradan, u nedelju, u 18 časova nastupiće internacionalni ansambl „Medimus“, a potom će se publici predstaviti Hor i orkestar Prizrenske bogoslovije.

Program festivala će pratiti izložba sa Kolonije „Jesen u Prizrenu“ koja svake godine u Svetim Arhangelima okuplja deset akademskih slikara iz zemlje i regiona, poručili su organizatori festivala.

Zbog pandemije koronavirusa festival će se ove godine održati u porti manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, jer atrijum Hrama Svetog Spasa, gde je festival održavan u protekle četiri godine, zbog primene epidemioloških mera, nije pogodan za izvođenje programa ovog tipa.

Organizatori su takođe napomenuli da će zbog pandemije broj posetilaca biti ograničen, dok će se na ulazu u dvorište meriti temperatura, vršiti dezinfekcija, a posetioci će dobiti i zaštitne maske.

Program festivala prenosiće se uživo na Fejsbuk stranicama Doma kulture Gračanica, MEDIMUS-a i preko jutjub kanala.

„Medimus“ je dobitnik nagrade „Muzika klasika“ za 2018. godinu, po mišljenju žirija kao najbolji festival od regionalnog značaja. Organizatori festivala – koji se održava petu godinu zaredom – su Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, Dom kulture Gračanica i Fondacija Sveti Arhangeli.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.